НОВИНИ

Ще има ли търговска сделка между Великобритания и ЕС след Брекзит?

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:36, 10.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

ЕС обмисля правни действия срещу Великобритания, заради намеренията на правителството да ревизира части от сключеното Споразумение за оттегляне чрез новия законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство.

Кризата наложи извънредни преговори в Лондон между заместник-председателя на Еврокомисията Марош Шефчович и британския вицепремиер Майкъл Гоув. Няма новини за напредък, но стана ясно, че парламентът ще обсъди спорния законопроект в понеделник.

Може да се приеме, че Великобритания вече нарушава споразумението за Брекзит, след като обяви, че ще ревизира части от него, посочват източници от Брюксел. Вчерашната новина изпрати спешно в Лондон заместник-председателя на Еврокомисията Марош Шефчович.

"Аз поисках тази извънредна среща. Дойдох тук, за да изразя сериозната загриженост на Европейския съюз относно предложения законопроект. Да чуем какво ще ми каже Майкъл Гоув и ще се видим отново", каза зам.-председателят на ЕК.

Според британския вицепремиер документът дава нужната правна рамка за търговията след Брекзит.

"Бизнесът ни казва, че предпочита да има сигурност в края на преходния период за това как ще работи вътрешният пазар", заяви Гоув.

Законопроектът за вътрешния пазар ревизира ключова част от споразумението за Брекзит - Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, чрез който се избягва установяването на "твърда" граница на острова между британската територия и страната от Европейския съюз. В Дъблин не са оптимисти.

"Това подкопава доверието в преговорите и става трудно да се постигне това, което искат всички - споразумение за свободна търговия без мита и квоти", коментира премиерът на Ирландия Мишел Мартин.

Мишел Барние и Дейвид Фрост продължават търговските преговори, но има опасения за техния провал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големият пожар край Девин е ликвидиран, но остава под наблюдение и тази нощ
Големият пожар край Девин е ликвидиран, но остава под наблюдение и тази нощ
Засилени проверки на училищните автобуси преди 15 септември
Засилени проверки на училищните автобуси преди 15 септември