НОВИНИ

Център за защитена заетост в помощ на младежи със специфични потребности

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:59, 10.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Необичайна зеленчукова градина беше открита днес официално. За нея се грижат младежи със специфични проблеми, които до този момент нито един работодател не иска да наема.

Въпреки че имат ТЕЛК-ови решения, те са отлични работници - твърдят ръководителите на центъра за защитена заетост в Божурище.

Тук посрещат само с усмивки и никой не иска да си ходи. Да се трудят, да видят плодовете на своя труд, пък и зеленчуците - за някои е невероятно щастие.

"Тези младежи, даже има някои, които са на 25 години и това им е първата работа, взимат си първата заплата, изобщо те тук се чувстват толкова щастливи", каза Борислава Васкова - трудотерапевт.

Какво обичаш да правиш най-много?

"Да поливам", каза Мария.

"Обичам в градината да копая, да поливам", каза Стефан.

"За мен е изключително важно тези хора, които имат някакъв проблем, да могат да се реализират и да работят", каза Милена Боева - р-л на проект "Градина "Вдъхновение".

Защо това е толкова важно?

"Ами аз съм всъщност родител на дете с проблеми и то е на 14 години и си дадох сметка, че няма да съм вечна, нито неговия баща и искам просто да се справят сами", каза Милена Боева - р-л на проект "Градина "Вдъхновение". .

Стефан е горд да покаже първата им продукция, която очаква своите купувачи. Някои от продуктите е правил лично.

Как го правиш този оцет?

"Ами с ябълки, много е вкусен за пиене", каза Стефан.

Каквото изкарат от продукцията си, ще инвестират обратно в семена и инструменти. Най-важното е придобиването на трудови навици и занаят. Останалото идва от тяхната упоритост и силно желание да са полезни и важни за другите.

"И са много щастливи между другото от това, което вършат. Чудесни, даже бих казала, че са топ. Затова смятат, че ще успеят в по-голямата си цел. Техните възпитаници градинари да намерят място на пазара на труда", каза Борислава Васкова - трудотерапевт.

"Вече имат няколко озеленителни центъра, които проявяват интерес към тях", каза Милена Боева.

Супер! Ей това е цялата работа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инсталираха прозрачни обществени тоалетни в Токио
Инсталираха прозрачни обществени тоалетни в Токио
АЕЦ "Белене" отново под въпрос
АЕЦ "Белене" отново под въпрос