НОВИНИ

Властите в Орегон са издали заповед за евакуация или за готовност за напускане за 82 000 души

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:32, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Половин милион души в Орегон са получили заповед за евакуация заради бушуващите пожари. Десетки жители на щата са в неизвестност. Нанесените щети са огромни.

Гъстият дим над Орегон може да се види дори от Космоса. Сателитни снимки и кадри на НАСА показват тежката сиутация по западното крайбрежие на Съединените щати.

Щатските власти се опасяват, че стихията може да е отнела много животи. Губернаторът на Орегон Кейт Браун обясни, че повече от 40 хиляди души са евакуирани, а около 500 хиляди са в готовност да го направят.

Много хора загубиха домовете си. И докато огнеборците продължават битката с огъня, всички надежди са свързани прогнозата за времето.

"Очакваме по-хладен въздух и влажно време през следващите дни и това са наистина добри новини. Пожарникарите работят денонощно, за да спасяват животи и имоти. Над един милион акра изгоряха, което е повече от 1500 квадратни мили. Качеството на въздуха в момента е най-лошото в света заради пожарите", каза Кейт Браун, губернатор на Орегон.

Драматична е ситуацията и в Калифорния. По думите на губернатор Гавин Нюсъм безпрецедентните пожари, започнали по-рано тази година, най-накрая може да сложат край на дебата за климатичните промени.

"26 пъти повече земя в Калифорния изгоря тази година в сравнение с миналата. Десетки хиляди бяха евакуирани. Науката е абсолютна. Фактите са очевидни. Опитът, който ние в щата имаме, само подчертава действителността и опустошенията заради климатичните промени", каза Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния.

Добрите новини и за Калифорния са, че силата на ветровете отслабва. Те, заедно с високите температури и сухото време, са причината за бързото разпространение на огъня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Укрепват свлачището в Траката край Варна
Укрепват свлачището в Траката край Варна
Термокамери ще измерват температурата на учениците от столичното 51-во училище
Термокамери ще измерват температурата на учениците от столичното 51-во училище