НОВИНИ

Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието

bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 10.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието заради предприетите действие с язовир "Цонево" и карстовите извори. Това каза в студиото на "Питай БНТ" инж. Добромир Симидчиев, експерт в областта на водоснабдяването и бивш зам. - министър на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му обаче, ако сушата продължи две-три години, тогава ще бъде неприятно.

Винаги има възможни решения, за да не се допуснат водни кризи в градовете в страната, но въпросът е за колко време могат да се реализират и колко могат да струват, каза още той.

За случая с язовир "Камчия", който водоснабдява два ВиК оператора - в Бургас и Варна, експертът заяви, че там проблемът е забелязан и вече има набелязани мерки.

"Варна има алтернативни източници. Водните количества, които Варна получава от язовир "Камчия" са почти два пъти по-малки, в сравнение с миналата година и е увеличен дебитът от язовир "Девня". Варна има и друга алтернатива - язовир "Цонево". Ситуацията не е критично драматична", каза Симидчиев.

Експертът обясни защо въпреки че и други години е имало суша, тази година ни грози криза с водата. По думите му повечето от язовирите у нас са многогодишни изравнители и проблем може да се яви, когато има не една единствена година със суша, а поредица от няколко години.

"Нещо подобно наблюдаваме сега. Годината може да не се е различавала драстично от останалите, но когато две или три години се натрупат една до друга с по-ниски стойности на валежите, тогава се вижда изпразването на тези язовири. Нивата в тези язовири са паднали, но ситуацията не е критична. Има голяма разлика с Перник", категоричен е експертът.

Причина за изпразването на язовирите е не само сушата, а също незаконната консумация, кражбите на вода.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп удължи извънредното положение, наложено след 11 септември
Тръмп удължи извънредното положение, наложено след 11 септември
Гърция с абсолютен антирекорд на заразени от началото на пандемията
Гърция с абсолютен антирекорд на заразени от началото на пандемията