НОВИНИ

19 години след 11 септември

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:38, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
САЩ

Съединените щати отбелязват 19 години от атаките на 11 септември. Заради пандемията от COVID-19 възпоменателните церемонии ще бъдат по-кратки и с по-малко участници.

Два лъча за поредна година озариха небето над Ню Йорк. Светлинни инсталации има също в Шанксвил и Арлингтън, окръг Вирджиния - където се намира Пентагона. По този начин беше почетена паметта на загиналите близо 3 000 души при нападенията на 11 септември 2001 г.

"Това е Пърл Харбър за нашето поколение. Светлините представляват душите, които са отишли в Рая", каза Джордж Силвър, Шанксвил.

COVID-19 беляза възпоменанията тази година. В Ню Йорк няма да има голяма церемония със семействата, на която обикновено се четат имената на жертвите. Вместо това ще бъде бъде пуснат предварително направен запис, който ще се излъчва и в интернет. Мемориалът-музей ще отвори за първи път от началото на пандемията.

"Никога не е било поставяно под съмнение дали ще отбележим датата. Това е важно за общността", каза Алис Грийнуолд, директор на Националния мемориал и музей, Ню Йорк.

В Ню Йорк ще бъде вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му. Президентът Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат, и кандидатът на демократите Джо Байдън избраха мемориала в Шанксвил, Пенсилвания, където преди 19 години се разби един от похитените самолети. Церемонията там ще бъде по-кратка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заплаха за реколтата в Добруджа
Заплаха за реколтата в Добруджа
Рекорден брой новозаразени във Франция
Рекорден брой новозаразени във Франция