НОВИНИ

Плевнелиев: Радев брутално наруши Конституцията и законите на държавата

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 13.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Политика

Президентът Росен Плевнелиев поздрави новоизбрания лидер на БСП в предаването "Денят започва" с Георги Любенов. Той коментира също, че според него президентът Радев отказва да бъде обединител на нацията и искайки оставката на правителството, нарушава Kонституцията. Плевнелиев заяви, че е против предсрочни парламентарни избори.

"Аз съм дълбоко потресен от това, което се случи само преди седмица, когато президентът отиде в Народното събрание, изправи се пред полупразната зала и каза: Искам оставката ви", т.е. държавният глава брутално наруши Конституцията и законите на държавата пред очите на целия народ", заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Росен Плевнелиев, бивш президент на България.

"Днес не сме чули нищо от БСП, още повече от техния президент Румен Радев, който постоянно повтаря първо оставки, пък после ще видим какво ще правим", каза Плевнелиев.

"От гледна точка на интереса на обикновения гражданин, на обикновения избирател, днес трябва да си дадем сметка къде се намираме всъщност. Има сблъсък на два лагера. Едните яростно искат оставките на другите, същевременно обаче няма никакво доверие, самият президент на Републиката отказва да играе мост между едните и другите. Отказва да играе ролята на държавен глава, такава каквато е присъща на един демократично избран президент, не на демократична парламентарна република", продължи Плевнелиев.

По думите му се намираме се в една критична ситуация. "Не е важна съдбата на правителството или на парламента. Важно е обаче как ние като нация имаме план да минем през тази криза, така че да надградим, а не да нарушим нашата демокрация и да дадем отново ускорение на европейското развитие. За мен като обикновен човек това е важно", категоричен бе Плевнелиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Ребич е футболист на Милан
Анте Ребич е футболист на Милан
ЦСКА София изтръгна късно реми срещу Черно море в мач с много емоции
ЦСКА София изтръгна късно реми срещу Черно море в мач с много емоции