НОВИНИ

Избори в Русия - вотът е тест за стабилността на Путин

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:38, 13.09.2020
Чете се за: 00:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Трети и заключителен ден от изборите в Русия, където днес избират както местни и регионални лидери, така и депутати в Държавната дума.

Вотът се проведе в рамките на три дни с цел да се избегне струпване на много хора. Изборите минават на фона на случая "Навални" и са тест за стабилността на управлението на Владимир Путин.

56 000 избирателни секции, 11 часови зони и 83 области, в които се гласува. Изборният ден в Русия трябва да определи кои ще бъдат новите кметове на 5 големи града и кои ще са губернаторите на 20 региона. А кандидатите за избираемите длъжности са над 160 000.

Това е първи вот след референдума за конституционни промени, който даде правото на президента Путин да остане на власт до 2036 г.

Тези избори ще покажат и дали увеличаващата се безработица и ниският икономически растеж, ще разклатят властта на партията му Единна Русия. Както и дали отравянето на Алексей Навални е популяризирало призива му да се гласува умно и да се подкрепят онези кандидати, които имат реален шанс да спечелят срещу кандидат на управляващите.

Смята се, че именно кампанията на Навални в навечерието на изборите, е станала причина за неговото отравяне. След 20 дни в кома, опозиционният лидер вече е в съзнание, съобщава се още, че е започнал да говори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят три ремонтирани булеварда за 15 септември в София
Отварят три ремонтирани булеварда за 15 септември в София
Поредна вечер на протест във Варна
Поредна вечер на протест във Варна