НОВИНИ

В условията на пандемия: Готови ли са училищата във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Образование

Училищата във Варна усилено се подготвят за началото на новата учебна година, която ще започне в условията на пандемия от COVID-19. Предприемат се редица мерки за ограничаване на заразата в класните стаи. Освен задължителните мерки, като дезинфекцията, всяко учебно заведение трябва да определи и свои препоръчителни.

В Средно училище „Найден Геров“ всички входове, включително аварийният, ще бъдат отворени. Децата ще влизат на групи, а учебните часове ще започват по различно време за различните класове. Коридорите и класните стаи ще се почистват по-често по график.

Мария Нестерова, директор на СУ „Найден Геров“-Варна: Поставили сме указателни стъпчици в коридорите да указват посоката на движение вдясно, за да може да не се пресичат потоците. Направили сме разпределение коя паралелка откъде точно да минава, така че да не се срещат децата.

В училищния стол, който не работи, са обособени три помещения за изолация на ученици със симптоми на COVID-19.

Спас Ангелов, психолог в СУ „Найден Геров“-Варна: Част от работата ни е, когато имаме възможност, да оставаме с ученици, при които е открита симптоматика.

Учебната година ще е трудна и за първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Заради мерките срещу коронавируса децата ще влязат в класните стаи без родителите си.

Дафинка Йорданова, учител в СУ „Найден Геров“-Варна: Очакванията са малко по-строго да спазваме правилата, които сме определили в нашето училище, за да научим децата със спокойствие, търпение, да свикнат и да не ги плашим от това, което ни очаква.

Ако преподаватели в училището се заразят с коронавируса, часовете им ще се поемат от техни колеги.

Мария Нестерова, директор на СУ „Найден Геров“-Варна: В същото време са създадени вече виртуалните класни стаи и учениците ще могат, ако се наложи да излязат в карантина, да си провеждат занятията.

В училището са изградени и четири класни стаи на открито. И докато времето позволява, много от занятия ще се провеждат навън. Тази година тържество за началото на учебната година ще има само за децата 1-и, 5-и и 8-и клас.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Перото" стартира "Литературни понеделници" с Теодора Димова
"Перото" стартира "Литературни понеделници" с Теодора Димова
Доминик Тийм завоюва първа титла от Големия шлем след обрат
Доминик Тийм завоюва първа титла от Големия шлем след обрат