Нидерландия - най-хубавото място да си дете

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:14, 14.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Животът

Най-хубавото място да си дете днес е ... Нидерландия. Това показва последното проучване на УНИЦЕФ. На 2-ро и 3-то място се нареждат съответно Дания и Норвегия. Изследването е обхванало 41 държави.

Приятелите, да можеш да говориш с момичета, не се страхуваш - това са част от отговорите на децата на въпроса защо е хубаво да се живее в Нидерландия. Изследването на УНИЦЕФ обхваща и непълнолетни, дошли в страната от конфликтни зони.

"Преди живеех в Сирия, там има война. Всичко съм преживяла - бомби, всичко. Беше ме страх. Много. Чувството е странно. Изплашен си и искаш да се скриеш. За щастие, нищо такова не се случва в Нидерландия", разказва Нур.

"Може би, защото тук децата имат дом, храна, училище. Имат хубав живот и са щастливи", споделя Сумея.

Три са основните критерии, проучвани от експертите на детския фонд на ООН - психическо здраве - стресирани ли са децата, имат ли сериозни притеснения, физическо здраве и най-общо казано какви възможности имат - за образование, за общуване, за създаване на трайни приятелства.

"Оказа се, че по избраните три критерия, четири от анкетирани пет деца в Нидерландия са доволни от живота си. А това е повече от всички други държави, в които е проведено изследването", заяви Естер Пулхаус от УНИЦЕФ - Нидерландия.

За много от анкетираните деца сигурността се оказва сред най-важните елементи за щастлив живот. Специалисти обаче предупреждават, че да растеш в "щастлива" държава не е гаранция за пълноценен и качествен живот.

Тенденциите в световен мащаб - децата са все по-обременени - от насадени стереотипи - и у дома, и в училище, все по-малко безгрижни, и все по-стресирани. За влошаването на психофизическото състояние на непълнолетните допринася и пандемията от COVID-19. Социалната изолация и новото нормално, с което децата се налага да свикват, ще имат трайни последици, предупреждават експерти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изписаха детето, ударено от ток в село Миндя
Изписаха детето, ударено от ток в село Миндя
Бъдещето на ТикТок в клопката на търговската война между САЩ и Китай
Бъдещето на ТикТок в клопката на търговската война между САЩ и Китай