Държавата предлага прагът на бедност у нас да се увеличи с 6 лева за догодина

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:23, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Държавата предлага от следващата година прагът на бедност у нас да стане 369 лв., това е повишение с 6 лева спрямо тази година. На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество работодатели и синдикати настояха мярката 60/40 да бъде удължена и след 1 октомври.

От вдигането на прага на бедност с 6 лева от догодина ще могат да се възползват хората с увреждания над 18 години. Единствено тяхното подпомагане е обвързано с прага на бедност. Помощите им ще нараснат с близо 2%. За целта в бюджета за следващата година ще бъдат осигурени допълнителни средства в размер на близо 22 млн. лв.

А дали заради по-високия праг на бедност повече пенсионери ще получат коледни добавки, това ще зависи от решение на правителството.

По данни на Евростат, у нас през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението.

Социалният министър Деница Сачева отчете резултатите от прилагането на мярката 60/40. Според нея резултатът е изсветляване на икономиката и запазване на заетостта. Работодатели и синдикати настояха мярката да бъде удължена и след 1 октомври.

До момента по нея са изплатени над 185 млн. лева, като най-много средства са насочени към секторите "Преработваща промишленост","Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети", "Хотелиерство и ресторантьорство".

Ето още какво казаха за резултатите от прилагането на мярката 60/40 социалните партньори.

"Ако тази мярка не действаше, можем да направим експертна оценка за това, че безработицата би била в порядъка на 14%, а към месеците юли и август регистрираната безработица продължава да намалява и достига до 7,9 и 7,5%", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"За сектор "Туризъм" тази мярка дори стана "80/20" и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лева", допълни министърът на туризма Марияна Николова.

"Като цяло би трябвало да смятаме, че сме подкрепили не само заетостта, но и доходите. Данните на НСИ показват, че средната работна заплата за страната през второто тримесечие на тази година продължаваше да расте и порасна с над 6%, независимо от стагнацията и намаляването на заетите лица", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Почти всички участници в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество отхвърлиха проекта на ВМРО за промени на Кодекса за социално осигуряване, които целят да бъдат ограничени злоупотребите с ТЕЛК. Според работодатели и синдикати, за целта е необходима цялостна реформа в системата за определяне на инвалидност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болницата Силвио Берлускони
Изписаха от болницата Силвио Берлускони
ВАП поиска незабавна проверка за сеч на вековна гора край Котел
ВАП поиска незабавна проверка за сеч на вековна гора край Котел