НОВИНИ

Антон Дончев получи плакета на вицепрезидента навръх 90-я си рожден ден

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:25, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
Култура

Вицепрезидентът Илияна Йотова удостои акад. Антон Дончев с почетния плакет на вицепрезидента на връх 90-я му рожден ден.

Плакетът се връчва на акад. Дончев в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност и по повод 90-годишния му юбилей, чието честване е под патронажа на вицепрезидента.

В залата беше показан и оригиналният ръкопис на "Време разделно".

"Иска ми се да не забравяме, че имаме две ръце, две шепи. В лявата ръка са семената, които ако посеем, догодина ще имаме какво да ядем. Там са и проблемите, понякога много големи, понякога един мандат, които вълнуват. Някога един велик човек поискал да му направят предмет, послание, което като погледне, когато има тревоги, да се успокои. Мъдреците се събрали и му направили гривна, на която пише "И това ще мине". На лявата ръка да държим тази гривна и да знаем, че тия неща, които са в лявата шепа, ще минат. Ние имаме и дясна шепа, и в нея има жълъди. Дърветата, които се посадят, може и да не минем под тяхната сянка, но те живеят стотици години. Това са големите проблеми на нашето време", каза акад. Дончев след като получи почетния плакет.

Тържественото отбелязване на рождения ден на световноизвестния писател е тази вечер от 18.00 ч. в зала 3 на НДК с празничен концерт-спектакъл.

Снимки: Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия гласуваха за местни и регионални лидери, опозицията с успех в Сибир
В Русия гласуваха за местни и регионални лидери, опозицията с успех в Сибир
Тръмп: Все някога САЩ ще имат жена президент
Тръмп: Все някога САЩ ще имат жена президент