НОВИНИ

Училището в Омуртаг бори водната криза с бидони

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

В Омуртаг хората живеят на воден режим повече от 30 години. Водата се пуска само вечер, което по време на COVID кризата затруднява учебните заведения да осигурят необходимата дезинфекция за учениците. На първо време в училищата са осигурени бидони, докато се изградят хидрофорни системи.

Утре в Основно училище „Даки Йорданов” в Омуртаг ще влязат 230 деца. Вода отново няма да има, чешмите отдавна са превърнати в цветарници, защото не се използват по предназначение. За да могат да спазят всички правила за хигиена, в учебното заведение водата ще тече от бидони.

Теодора Витова – директор на ОУ „Даки Йорданов”: Обслужващият персонал идват, за да пълнят резервна вода, тъй като вода в града има само вечер. По време на всяко междучасие тук ще има човек, който ще помага на децата. Имаме табели как да си мият ръцете, имаме си дезинфектант. След измиване на ръцете, ще бъдат дезинфекцирани, тъй като топла вода, когато няма студена, не можем и ние да осигурим.

Такава е ситуацията в цял Омуртаг. Лятото станало още по-тежко, даже и чешмите с изворна вода пресъхнали. "Много е трудно, с туби носим вода, други слагат хидрофори. Всеки търси някакво спасение", разказва Славка Иванова.

В училището също потърсили спасение в изграждането на хидрофорна система, но фирма ги подвела, че до началото на учебната годината ще я инсталират. Сега им обещали да стане готова до края на септември.

Теодора Витова – директор на ОУ „Даки Йорданов”: Там опасността идва в това да не започнат да я пият децата, тъй като тече от чешмата. Тогава вече ще провеждаме други инструктажи, че водата е негодна за пиене.

Добрата новина е, че макар и по-късно, тогава вече ще има и топла вода.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Все някога САЩ ще имат жена президент
Тръмп: Все някога САЩ ще имат жена президент
"Перото" стартира "Литературни понеделници" с Теодора Димова
"Перото" стартира "Литературни понеделници" с Теодора Димова