Аномалии на времето в САЩ - бури на Източния бряг, пожари на запад

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:43, 14.09.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентни горски пожари в Калифорния, Орегон и щата Вашингтон. Флорида и Луизиана са в очакване тропическата буря Сали да се превърне в ураган.

Гъстият дим, причинен от пожарите, покрива големи територии от Западното крайбрежие. Това крие рискове за здравето, но поставя на изпитание и без това тежката работа на огнеборците и самолетите, изливащи вода над огнищата.

Местните власти препоръчват да се ограничат дейностите на открито, особено за малки деца и възрастни. Повече от 30 души загубиха живота си, десетки са изчезнали в огнената стихия, а хиляди се евакуираха.

Милиони акра земя е изпепелена. Президентът Доналд Тръмп се очаква да посети Калифорния днес, за да обсъди ситуацията с федералните власти.

В Детройт, Орегон, много домове са напълно унищожени. Местни жители нямат търпение да се завърнат, макар да не е сигурно какво ще заварят.

И ако в тази част на Съединените щати най-голямата надежда е дъждът, в друга той създава проблеми. В Атлантическия океан се оформи тропическата буря Сали, която се движи към Флорида и Луизиана, където дори обявиха извънредно положение.

Скоростта на ветровете достига до 100 км/ч. Има риск от наводнения и свлачища. Остава опасността Сали да се превърне в ураган.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
СДС търси възможност за консолидация на десния вот
СДС търси възможност за консолидация на десния вот
Три готвачки от столична детска градина са с положителни проби за COVID-19
Три готвачки от столична детска градина са с положителни проби за COVID-19