Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:08, 14.09.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Политическото и професионално ръководство на МВР, заедно с пожарникари и техните семейства, се събраха днес в двора на столичната Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на население“ (ГДПБЗН) да отбележат 14 септември – професионалния празник на българските огнеборци.

С водосвет и поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча в двора бе почетена и паметта на онези служители, загинали по време на изпълнението на служебния си дълг.

"ГДПБЗН е основна структура на МВР и гръбнакът на единната спасителна система на страната. Отново в социологическите изследвания дирекцията е структурата от държавата, която е с най-висок рейтинг и доверие в обществото. Това доверие е извоювано с много труд и много преборени предизвикателства. Днес, може би в този час и тази минута, множество колеги продължават да реагират на сигнали. На всеки 10-12 минути, чрез 112 и чрез други канали, постъпват сигнали", подчерта в слово министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той отбеляза важната работа на огнеборците при пожари и други бедствия и аварии, подчертавайки, че в цялата страна те реагират на над 50 000 сигнала годишно. Здраве и успехи на всички пожарникари и техните семейства, пожела им министърът.

"Измина един тежък период, все още не сме го преодолели, в който ежедневно се случват десетки и то сериозни пожари. Днес и близките дни обстановката ще остане изключително напрегната предвид тежките метеорологични условия – високите температури и силният вятър, както и изсъхналата тревна растителност", отбеляза от своя страна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

От началото на годината пожарникари са гасили около 26 000 пожара в цялата страна. При много от тях са загинали хора и са нанесени значителни щети. Заради професионализма на служители са спасени 358 човешки живота, пряко застрашени от огнената стихия. 11 000 са проведените спасително-технически операции, свързани с наводнения или усложнена зимна обстановка.

Главен комисар Николов призна, че списъкът с добрите дела е дълъг, но има и поети, но неизпълнени ангажименти към хората от техните структури. „В близко време очаквам да напреднем процеса на защита на техния живот – доставка на нови лични предпазни средства. Вече завършихме процедурата, трябва да очакваме доставка. За радост много от сградите на нашата дирекция претърпяха ремонт, а нашите момчета и момичета има значително по-добри условия, каквито заслужават“, отбеляза той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
63-годишна жена и синът ѝ задържани за отглеждане на марихуана
63-годишна жена и синът ѝ задържани за отглеждане на марихуана
Японската армия с инструкции в случай на среща с НЛО
Японската армия с инструкции в случай на среща с НЛО