Бъдещето на ТикТок в клопката на търговската война между САЩ и Китай

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:01, 14.09.2020
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Едно от най-популярните към днешна дата мобилни приложения - ТикТок, стана жертва на търговската война между Съединените щати и Китай. Американският дял на платформата за видеосподеляне трябва да бъде продаден от китайската компания майка на американска фирма. В противен случай ТикТок ще бъде забранен на територията на Съединените щати.

Кратко видео на музикален фон - така можем да обобщим концепцията на ТикТок. Приложението скоростно набра популярност по целия свят, включително в България. Има над 500 млн. потребители, а само в Съединените щати те са над 100 млн.

Именно там обаче, е възможно още утре да стане забранено. Причината - нареждане на американския президент Доналд Тръмп. Той настоя американският дял от бизнеса на ТикТок да бъде продаден на американска компания. Според него, китайската компания неправомерно събира лични данни на своите потребители и ги предава на китайските власти. Ако продажбата не стане до утре, приложението ще бъде забранено, както вече е в Хонконг и Индия.

"Сделката за ТикТок е в ход. Ще видим какво ще стане. Или ще бъде забранен тук, или ще продадат американския си дял. От съображения за сигурност сме склонни да спрем приложението в Съединените щати. Срокът е до 15 септември и няма да бъде удължаван", каза преди дни Тръмп.

Двама бяха основните купувачи - "Майкрософт" на Бил Гейтс и "Оракъл", собственост на поддръжници на Тръмп. Преди часове от "Майкрософт" съобщиха, че китайската "БайДенс", чиято собственост е ТикТок, е отхвърлила офертата им. Така потенциалният купувач стана "Оракъл". По думите на Тръмп, голяма част от приходите от евентуалната сделка ще се влеят директно в американската икономика.

Според Китай, Вашингтон се държи като "хулиган" на международната сцена. Пекин е на мнение, че подобно на Хуауей и други китайски технологични компании, ТикТок е поредната жертва на търговската война с Вашингтон и темата сигурност е само параван за преследването на икономически интереси.

"Това, което се случи с ТикТок в Съединените щати, е типичен пример за правителствен натиск. От една страна, американски политици говорят за справедливост, равенство, за безопасна среда, включително онлайн. От друга, без да предоставят каквито и да е доказателства, обвиняват някого, че е заплаха за националната сигурност. Това е злоупотреба със служебно положение и е опит да бъдат задушени всички неамерикански компании, които се движат добре на пазара", заяви говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин.

ТикТок отхвърля твърденията за злоупотреба с лични данни и шпионаж в полза на официален Пекин. Но нарушенията по отношение на сигурността на потребителите на приложението са факт. Преди месец IT-специалисти предупредиха за пробив в сигурността, който позволява на хакери да публикуват видео от името на всеки един потребител. Причината - преносът на данни на ТикТок става не по криптиран път, както е за други популярни социални мрежи като Инстаграм и Фейсбук.

По-сериозно, обаче, беше друго обвинение - в неправомерно събиране на данни на малолетни. В началото на годината китайската компания плати рекордна глоба в размер на малко над 5 млн. евро, след като стана ясно, че без съгласието на родителите, какъвто е законът в Съединените щати, са събирани имената, адресите, телефонните номера и електронните пощи на десетки хиляди малолетни потребители. След солената глоба, от ТикТок въведоха нови опции за родителски контрол върху профилите и припомниха, че първата и най-важна стъпка за сигурността на децата в интернет, е профилът да не е публичен и непознати хора да не могат да изпращат лични съобщения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нидерландия - най-хубавото място да си дете
Нидерландия - най-хубавото място да си дете
БДЖ предлага намаления за ученици и студенти при пътуване с влак
БДЖ предлага намаления за ученици и студенти при пътуване с влак