НОВИНИ

Турция изтегля временно кораба за проучване за газ, предизвикал напрежение в Източното Средиземноморие

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:52, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Нов етап от кризата между Гърция и Турция в Средиземно море. Анкара прибра кораба си, който търси газови находища в гранични води, но коментира, че това не е отстъпление и очаква ответен жест.

По-рано гръцкият премиер Мицотакис определи връщането на кораба като стъпка в правилна посока. Анкара увери, че нейният морски съд скоро ще поднови работа и прикани Атина да се откаже от максималистичните си искания около района с вероятни газови залежи.

Корабът "Оруч Рейс" е край пристанище Анталия за поддръжка и зареждане, това са рутинни действия и не трябва да се възприемат като отстъпление, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Според него други турски морски съдове продължават сондажите си за газови находища в източната част на Средиземно море.

Турският първи дипломат коментира евентуални санкции, които Евросъюзът обяви, че подготвя срещу Анкара.

"Честно казано не очаквам решение за санкции на срещата на 24 и 25 септември, но това не е изключено. Може да е срещу наш кораб, наша компания или отделни лица. Вземали са такива решения преди, но това само е засилвало нашата решителност", коментира Чавушоглу.

Под максималистични претенции на Гърция Анкара разбира т.нар. "карта от Севиля". Тя е изработена в началото на новия век от университета в Севиля за нуждите на Европейската комисия. Картата поддържа правото на Атина да експлоатира природни ресурси около гръцките острови, разположени в близост до турския бряг.

Според турската страна, това я лишава от десетки хиляди квадратни километра акватория. Напрежението между двете съюзнички в НАТО нарасна през август, когато те проведоха враждебни военни учения в Източното Средиземноморие.

"Както вече казах, епилогът на провокациите трябва да предшества пролога на преговорите", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Турция призова Съединените щати към неутрална позиция по Кипър. Преди дни Вашингтон подписа с Никозия меморандум за създаването на Център за сухопътна, морска и пристанищна сигурност и предприе стъпки към отмяна на оръжейното ембарго за кипърските гърци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Централната комисия по прекия избор в БСП връчи на Нинова удостоверение за избран председател
Централната комисия по прекия избор в БСП връчи на Нинова удостоверение за избран председател
Чобанов: Служител от 88 ДГ в София имал изявени симптоми на COVID-19, но не се е тествал
Чобанов: Служител от 88 ДГ в София имал изявени симптоми на COVID-19, но не се е тествал