НОВИНИ

Оставиха за постоянно в ареста дрогирания шофьор, помел 12 коли в Айтос

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Криминално

ТИР-ът на дрогирания шофьор, който помете 12 коли в Айтос и така уби млада жена, е бил претоварен със 7 тона и това вероятно е причината спирачките да са отказали. Новината е от заседание на Окръжния съд в Бургас.

Съдът наложи на шофьора най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, както и за нанасяне на средни телесни повреди на други трима души.

В съда днес станаха ясни нови подробности за тежката катастрофа в петък. Още на място, при проверката на документите на шофьора Кольо Иванов, полицаите открили в портфейла му плик с прахообразно вещество.

"На направения полеви тест е реагирало на амфетамин и метамфетамин. Ако намереният наркотик се окаже в количество, а и с концентрация, обосноваващи обвинение за държане на високо рисково наркотично вещество, ще бъде преценено и повдигане на обвинение и в този смисъл", заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Освен това мъжът има множество нарушения на Закона за движение по пътищата, както и 4 присъди, за които е реабилитиран, отчитат от обвинението. В съдебната зала Иванов влезе с двама защитници. Адвокатите смятат, че наличието на наркотици все още не е доказано, защото не е готова кръвната проба.

"Ако няма и наркотик, и спирачките са отказали, става случайно събитие, което той не е искал. И става квалификацията съвсем друга. Може и условна присъда да се изиска", коментира адвокат Бойко Боев.

"Шофьорът не е давал обяснения в момента. Не е времето, когато сме преценили, че трябва да даде обяснение", заяви адвокат Пламен Найденов.

Обвиняемият се разплака в съдебната зала и поиска по-лека мярка: домашен арест, тъй като трябвало да полага грижи за 13-годишната си дъщеря. Ако бъде признат за виновен, шофьорът на ТИР-а може да получи между 5 и 20 години затвор, както и глоба.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Веселин Марешки на 4 години затвор за изнудване
Осъдиха Веселин Марешки на 4 години затвор за изнудване
Спряха незаконен внос на отпадъци в Разград
Спряха незаконен внос на отпадъци в Разград