НОВИНИ

Искат задържане под стража за дрогирания шофьор, причинил тежката катастрофа в Айтос

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 11.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Дрогиран шофьор на ТИР помете с висока скорост 12 автомобила в Айтос. 28-годишна жена изгоря в колата си, 6-ма са в болница.

Тестът за алкохол и наркотици отчита наркотичното вещество - метамафетамин. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Инцидентът станал малко преди 13.00 часа в близост до автогарата на ул. "Хаджи Димитър". Товарният автомобил е навлизал в града от Айтоски проход и първоначално е ударил пешеходка, която е леко пострадала. След това камионът е продължил движението си и е ударил още 12 спрели на светофара автомобили.

Единият от тях бил с газова уредба, която се възпламенила и е предизвикала взрив. Именно в него е била загиналата 28-годишна жена. След това товарният автомобил се е забил в крайпътна ограда.

По данни на полицията шофьорът е употребил наркотици, а причина за инцидента е несъобразена скорост.

Първоначалните версии за инцидента бяха блокиране на спирачките на ТИР-а.

Тир-ът се движи по главния път в посока от Руен към кръговото кръстовище на Айтос. Заради висока скорост водачът губи управление над автомобила и първоначално блъска пресичаща на пешеходна пътека жена. Тя е с наранявания, но без опасност за живота. След това 50-годишният шофьор от Несебър се врязва в колона от 12 автомобила, които чакат на светофара.

"Камионът не можа да спре в посока Руен и стана катастрофата и аз успях да избягам, бях първа кола на пешеходната пътека. Само това помня и не съм в състояние да разговарям. Другите автомобили - нищо не съм видял, а само автомобила зад мен, който ме удари и това е", казва очевидецът Стилиян Иванов.

Вследствие на удара се самозапалва джип, а пътуващата на задната седалка 28-годишна жена от Търговище загива на място.


"Беше страшна гледката. Видях само как му е изхвърча кабината на камиона. След това се заби в оградата на хората", допълва Иванов.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД МВР-Бургас: Причината към момента е скоростта, с която се е движил, а причината за тази скорост ще установим на по-късен етап след проведени технически експертизи.

Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас: Установяването на наркотично вещество, а именно метамфетамин е вследствие от тестването на водача с техническо средство"

По случая е образувано досъдебно производство.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ започва масирани проверки на автомобили и пешеходци
КАТ започва масирани проверки на автомобили и пешеходци
65-а вечер на протест в София
65-а вечер на протест в София