НОВИНИ

Заев: Готови сме да преговаряме с България по въпроса за Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 11.09.2020
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Готови сме да преговаряме с България по въпроса за Гоце Делчев. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в телевизионно интервю, цитирано от агенция БГНЕС.

Той изрази увереност, че е възможно решение, което удовлетворява и двете страни.

Историята е важна, но тя е отправна точка за бъдещето, отбеляза Заев. Запитан дали страната му трябва да приеме, че Гоце Делчев е българин за да влезе в Евросъюза, премиерът на Северна Македония заяви, че не трябва да се допусне блокиране на преговорите за членство.

Според него решението не трябва да засяга душите нито на българите, нито на жителите на Северна Македония, а напротив - ще ги направи горди.

Зоран Заев, премиер на Северна Македония: Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение заради безводие в община Неделино
Бедствено положение заради безводие в община Неделино
"Майкрософт" предупреждава за атаки от хакери от Русия, Китай и Иран
"Майкрософт" предупреждава за атаки от хакери от Русия, Китай и Иран