НОВИНИ

Отпускат до 915 лв. финансова помощ за родители при затворени училища и детски градини

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:16, 11.09.2020
8361
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Месечна финансова помощ за отглеждане на деца до 14 години при затворени училища и детски градини заради COVID-19. Документи се подават онлайн и на място в дирекциите за социално подпомагане.

Елиф е от Сливо поле. Единствената детска градина там е затворена, заради положителни случаи на коронавирус. От няколко дни Елиф си е у дома, за да гледа двете си деца. Тя е подала молба за еднократна помощ в Дирекцията за социално подпомагане.

Михаил Чиликов, зам.-кмет на община Сливо поле: Абсолютно всички, които са засегнати от пандемията в детската градина ще бъдат подпомогнати с по 375 лв.

В подобни случаи семействата могат да кандидатстват за месечна помощ. Размерът й е до 915 лв. в зависимост от боря на децата.

Цвета Брестничка, Асоциация "Родители": За нас този критерий нарастване на помощта само за второ дете, а за трето и следващо, не е несправедлив. Така че ще се обърнем към социалното министерство.

Право на помощ имат родители, които не могат да работят дистанционно, нямат платен годишен отпуск или са безработни и нямат право на обезщетение от НОИ.

Какви документи са необходими за кандидатстване?

Павлинка Дупчева, експерт в Агенцията за социално подпомагане: Служебна бележка от работодателя в която да се удостовери периода, за който лицето ползва неплатен отпуск. И да се удостовери брутният доход на семейство за месеца предхождащ месеца на подаването на заявлението декларация.

Помощта ще се отпуска при условие, че в месеца преди подаване на заявлението средномесечният доход на член от семейството е до 610 лв.

Антоанета Васлева има две деца на 7 и 11 години, които са записани в едно училище.

Антоанета Васлева, родител: Ако ни се случи карантина аз не съм убедена, че ще можем покрием всички критерии за тези подкрепа. И в този смисъл е важно наистина тази подкрепа за семействата да бъде по-опростена.

Помощта ще се изплаща за дните, в които детето не е посещавало учебно заведение. До момента в социалните служби в цялата страна са подадени около 10 заявления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци на протест заради нуждата от цялостен ремонт на Аспаруховия мост
Варненци на протест заради нуждата от цялостен ремонт на Аспаруховия мост
Преди 15 септември: Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи
Преди 15 септември: Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи