НОВИНИ

Родители искат компенсация при липса на места в детските градини

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:54, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Неприетите деца в детска градина да получават компенсация от държавата, предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Едно от условията е детето да е кандидатствало в детска градина и да не е прието. Родители обаче виждат и проблеми в законопроекта.

Основното недоволство сред родителите е, че проблемът с липсата на места в детските градини не е от вчера, а съществува отдавна. Именно затова и в понеделник ще има пореден протест на недоволни родители.

На път е обаче проблемът им да бъде решен и за неприетите деца да има компенсация. Сумата ще бъде равна на тази, която получават за издръжка децата в детските градини. Може да се възползват родителите на деца от 3-годишна възраст до приема им в първи клас.

Помощта за семействата ще стане факт от следващата година.

Борис навършва годинка преди три месеца. За да се върнат на работа, родителите му решават да го запишат на ясла. В квартал "Витоша", където кандидатствали обаче, той не е приет.

Ясна Божинова-Димова, родител: Аз съм една от тези хора, които се борят с години за дете и накрая, когато имаме щастието да имаме дете се оказва, че трябва да се сблъскваме с един куп други трудности.

За да се облекчи живота на родителите с малки деца, промени в Закона за училищното и предучилищното образование предвиждат компенсация за тези, които не са приети в детски градини. Тя ще бъде за деца от 3-годишна възраст до приема им в първи клас. Сумата ще бъде равна на тази, която държавата отпуска за прието дете в детска градина.

И макар Ясна и синът й Борис да са далеч от този момент, тя смята, че сумата от около 300 лева ще е от помощ за семейството, но няма да бъде достатъчна.

Ясна Божинова-Димова, родител: Ако то не е в държавна детска градина или ясла, трябва да бъде в частна. А в частна такса под 350 лева няма, това ще бъде някаква помощ за семействата, защото едно е даваш 700 до 1000 лева, друго е да дадеш разликата, която остава.

Родители обаче виждат проблем: според Ива Йосифова, от гражданска инициатива "Ясли, градини и ваучери" предложението е закъсняло с около 15 години, защото още от тогава започва проблема с липсата на места за децата в детските градини.

Ива Йосифова, гражданска инициатива "Ясли, градини и ваучери": Публичните ресурси трябва да са равни, не е редно само заради електронен жребий, една томбола, една лотария, едно дете да получи от държавата място в градина и ясла и от общината, а другото дете да не получи. Двете деца са равни.

Компенсацията няма да бъде за всички деца, а за тези, които са кандидатствали за прием, но не са били приети.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието: Паралелно работим и в подзаконовата нормативна уредба, така че всички тези условия и всички правила, които всъщност трябва да се спазват да бъдат ясно разписани и да има яснота и спокойствие в системата.

Очаква се новият закон да влезе в сила от първи януари 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция поиска помощ от ЕС за мигрантите от изгорелия лагер Мориа
Гърция поиска помощ от ЕС за мигрантите от изгорелия лагер Мориа
САЩ почетe паметта на жертвите от 11 септември (СНИМКИ)
САЩ почетe паметта на жертвите от 11 септември (СНИМКИ)