НОВИНИ

Преди 15 септември: Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:06, 11.09.2020
27867
Чете се за: 02:29 мин.
Още

Столичните директори на училища бяха обучавани днес как да се справят с COVID-19, когато започне новата учебна година. Главният здравен инспектор им обясни, че първите случаи се очакват в края на септември.

Просветният министър пък каза, че в някои училища подготовката ще продължи и след началото на новата учебна година - например в 240 все още няма топла вода.

Директорите от своя страна поставиха проблема, че твърде много родители искат децата им да учат от вкъщи.

Трудна учебна година очаква ученици, учители и родители, в това никой не се съмнява. В последните дни всички училища трескаво изработват своите мерки за сигурност. Най-важното правило ще бъде класовете да не взаимодействат помежду си. Препоръките от здравните власти пък са да се проветрява и да се носят маски в общите помещения.

Училищата вече набелязаха своите мерки, каза просветният министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Примерно това да се осигури задължително топла вода, имам информация, че броят на училищата, в които няма топла вода е намалял, бяха 330 сега е близо 240.

Всички мерки са подчинени на това, децата от различните класове да взаимодействат колкото се може по-малко помежду си, каза министърът на директорите.

Мариета Гигова, директор на ПГ "Княгиня Евдокия": До този момент бяхме в кабинетна система, от този момент вече ще бъдем в обратния вариант, класни стаи, всяка паралелка ще има собствена класна стая.Текат в момента онлайн родителските срещи, децата са информирани.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посъветва директорите да забравят илюзиите, че училището ще е напълно безопасно място. И даде примери за субективните грешки в детски лагери в страната.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Готвачката четири дни ходи с пълната картина на ковид, с кашлица, температура, то се вижда от три метра разстояние, че е болна. И тя ходи контактува със всички, готви, раздава храна. Е, каквито и планове да направите, като имате такова нещо, сте безсилни. Имайте предвид, че положителни случаи ще капят още от края на септември, според мен ще излязат първите.

Кунчев даде препоръки да се проветрява, да се ползват бактерицидни лампи и маски и подкрепи министъра, че е най-важно да няма контакти между отделните класове.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Но ако ние спазваме тоя пашкул по време на нормалните занятия и после съберем децата от всички класове в занималнята, всичко отива на кино. Хванаха се и за това "Ма, как ще стои в изолатор, не знам сигурно си го представят като затворническа стая с решетки, то заключено пищи вътре...защо да не изчака да дойде родителя да го вземе, какво, да го оставим да контактува, когато е очевидно болно.

Много от въпросите на директорите пък бяха свързани с промените в Закона за училищното образование, според които болни деца или такива в контакт с болни роднини могат да учат от вкъщи електронно.Това важи и за здрави деца, по желание на родителите и с разрешение на Регионалното управление по образованието.

В момента се подготвят подзаконовите актове, каза министърът, а днес е изпратено писмо до училищата да приемат такива заявления.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Основен критерий ще бъде мнение на директора на базата на информация от учителите дали този ученик е бил ангажиран с образователния процес, респективно неговите родители, през предходната година. Ние не искаме тази възможност да се превръща в широко отворена врата за злоупотреби.

Биляна Георгиева, родител: Средата не е безопасна за моето дете. На моето дете му липсват приятелите, но той знае, че е по-добрата форма и я предпочита. Имам родител, баща, който е пенсионер и съпруг - хипертоник.

Директорите казаха обаче, че обучението на тези деца няма да е достатъчно качествено и е трудно за организиране.

Нели Костова, директор на 32-ро СУ: Това е сериозен проблем в момента, и с колеги говорих, постъпват доста заявления от 1 до 12 клас, не е възможно за една институция да осигури такъв тип обучение при положение, че е дневна форма на обучение. Не е възможно във всеки един час по всички предмети да се осъществява този процес.

Затова ще се открият 15 дистанционни центъра, които ще обхващат учениците от цялата страна, каза министър Вълчев.

Училищата вече качват своите графици - например първо на 15-ти септември ще дойдат децата от начален етап, после ще бъде тържеството навън само за 1,5 и 8 клас, а по-късно ще дойдат и по-големите ученици. Всички без 1, 5 и 8 клас ще са в стаите, за да няма струпване на ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат до 915 лв. финансова помощ за родители при затворени училища и детски градини
Отпускат до 915 лв. финансова помощ за родители при затворени училища и детски градини
Гърция поиска помощ от ЕС за мигрантите от изгорелия лагер Мориа
Гърция поиска помощ от ЕС за мигрантите от изгорелия лагер Мориа