НОВИНИ

Гърция поиска помощ от ЕС за мигрантите от изгорелия лагер Мориа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:55, 11.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Балкани

"Свобода" и "Германия"- това скандираха хиляди мигранти, които искат да напуснат гръцкия остров Лесбос след като пожар изпепели лагера им. На острова бяха изпратени поне девет полицейски батальона за подържане на реда. Гърция призова Евросъюза да премине от думи към дела в помощ на мигрантите, останали без покрив. Десет европейски страни ще приемат 400 малолетни без придружител, съобщи Берлин.

Целият път от лагера Мориа до пристанището на главния град Митилини е пълен с бежанци. Гръцките власти започнаха днес да изграждат стотици палатки на държавен парцел, на три километра от пристанището, но местните жители са против нов лагер.

Мориа е сурово напомняне какво трябва да променим в Европа, заяви заместник - председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас, който разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция: Едно е ясно - нуждаем се от европейска солидарност. Проблемът не е само на Гърция и страните - външни граници на Евросъюза. Знаем, че в тези усилия Еврокомисията е наш съюзник.

През последните шест месеца намалихме броя на мигрантите в Мориа от 25 000 на 12 000, посочи еврокомисар Схинас на пресконференция с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. Германия и Франция ще приемат повечето малолетни без придружител от Мориа. Същата готовност са изразили и Швейцария, Финландия, Люксембург, Словения, Нидерландия, Хърватия, Португалия и Белгия.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия: Като настоящ председател на Евросъюза другата седмица ще се заемем с най-належащите проблеми в Европа. Те засягат не само Гърция, но и Кипър, Малта, Италия и Испания.

Маргаритис Схинас, заместник - председател на ЕК: Мога да потвърдя казаното от министър Зеехофер. На 30-ти септември Еврокомисията ще представи нов пакт на Съюза по миграция и предоставяне на убежище.

На остров Лесбос са доставени 200 000 теста за COVID-19. Поне 35 от мигрантите в Мориа са позитивни за коронавирус, повечето още се издирват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 15 септември: Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи
Преди 15 септември: Изненадващо много родители настояват за обучение в електронна среда от вкъщи
Родители искат компенсация при липса на места в детските градини
Родители искат компенсация при липса на места в детските градини