Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Варненци на протест заради нуждата от цялостен ремонт на Аспаруховия мост

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 11.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Протест на Аспаруховия мост във Варна. Хората са недоволни, че вече четвърта година не е завършен цялостният ремонт на съоръжението. Искат ясни отговори от институциите, защото някои участъци от моста не са ремонтирани откакто е построен през 1976 г.

Ремонтните дейности на моста започнаха през 2016 г. и уверенията на тогавашния регионален министър Лиляна Павлова бяха, че те ще приключат в края на 2018 г. Към момента са похарчени 7 милиона лева от обещаните 30 милиона, а работата е свършена наполовина и бяха ремонтирани тези участъци на моста, които са в периферията му.

Все още не е ремонтирана основната част на съоръжението-това, което минава над канала. Там има елементи, които не са подменяни от 44 години, а последното конструктивно изследване на стоманените болтове по колоните е правено преди 20 години.

Хората искат ясни отговори кога ще бъде завършен цялостният ремонт на Аспаруховия мост.

Мария Георгиева: В момента на моста ни притеснява неговото състояние. Той е изключително зле, особено колоните отдолу, които никой не вижда, преминавайки по моста. Бетонът е разрушен. Самата арматура е изгнила вече.

Албена Маринова: В крайна сметка, това съоръжение не може да бъде оставено на произвола на съдбата. Оттук минава половин България.

От Пътната агенция обясниха за "По света и у нас", че за тази година повече ремонти на моста няма да се правят. Не уточняват и дали се предвиждат за следващата година, но уверяват, че мостът е в много добро състояние и хората няма за какво да се притесняват.

Инж. Иван Досев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Колоните, които са били в много лошо състояние по ремонтираните съоръжения са основно ремонтирани, като са подновени част от армировката и е усилена армировката, санирани са, покрити са с ново бетоново покритие. Останалите пет съоръжения подлежат на текущо поддържане. Абсолютно безопасни са за преминаване.

Според експертите, мостът е в много добро техническо състояние и хората няма за какво да се притесняват.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България предложи на Гърция да приеме 20 деца без родители от лагера "Мориа"
България предложи на Гърция да приеме 20 деца без родители от лагера "Мориа"
Отпускат до 915 лв. финансова помощ за родители при затворени училища и детски градини
Отпускат до 915 лв. финансова помощ за родители при затворени училища и детски градини