НОВИНИ

И учители се включиха в протеста срещу носенето на маски в училищата

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 14.09.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В навечерието на първия учебен ден родители и учители излязоха на национален протест срещу носенето на маски в училищата и обособените изолатори при симптоми на COVID-19.

По настояване на протестиращите до края на деня се очаква комисия с експерти от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието да решат задължителни или препоръчителни остават маските в училищата.

Родители в София, които са против носенето на маски през новата учебна година, протестираха пред просветното министерство. Техният призив беше: "Не на маските и изолаторите в училище".

Милко Божанов, организатор на протеста в София: "Децата в отношенията си са жестоки едни към други, едно дете затворено в изолатора, може да стане обект на подигравки за дълго време".

Протестът в Бургас започна от сградата на Регионалното управление по образование. Освен родители, част от които бяха с децата си, в протеста участваха и учители, които също не са съгласни с мерките. Според тях най-големият проблем ще е при уроците по четене.

Цветомир Николов, преподавател по история: "То не му се разбира, когато няма маска, камо ли с маска, като я сложиш. То е страшна работата, това въобще са някакви безумия дето ги правят".

Недоволни се събраха и в Благоевград. Там предстои да бъде направена анкета във всички училища дали родителите одобряват носенето на маски. Според учители обаче отпадането на предпазните средства крие огромни рискове и само ще навреди на децата.

Петър Велков - учител, образователен експерт: "Неспазването на елементарни мерки ще доведе до множество случаи в училищата и ще преминем към дистанционно обучение далеч по-бързо, отколкото това би се случило при елементарни мерки".

От своя страна министърът на образованието заяви, че у нас са въведени едни от най-либералните режими в сравнение с останалите страни.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: "Все пак децата ще носят маските по-малко от 10% от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите."

Здравни и образователни експерти ще обсъдят дали има възможност маските да станат препоръчителни, а не задължителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха незаконен внос на отпадъци в Разград
Спряха незаконен внос на отпадъци в Разград
Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори, заплатата ще е индивидуална
Търсят се 23 000 преброители и 6 000 контрольори, заплатата ще е индивидуална