НОВИНИ

От богослужебни книги на три столетия четат в храм в Добринище

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 16.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Регионални

Стари богослужебни книги от средата на 18-и век се пазят в черквата "Св. Св. Петър и Павел" в Добринище. След близо три века те продължават да бъдат четени и днес по време на църковните служби в храма.

Старите богослужебни книги от епохата на Възраждането, които и днес се използват в храма "Св. Св. Петър и Павел" в Добринище, са с напълно запазена хартия. Съхранени във времето са и всички страници и букви.

"Направени от подвързия с дърво, облечена с телешка кожа, украсена със замба и характерно, че имат сребърни закопчалки да не се изкривяват по време на пренасянето и употребата", разказва отец Иван Чакъров.

Върху страниците на свещените книги още се виждат восъчни следи. Някога божието слово се е чело под светлината на свещи.

"Богослужебните книги са според това как по канон се извършва Светата служба, според това какъв е годишният цикъл, са запазени дванайсет минея, според месеците на годината октоиси и най-старите са постният и цветният период", допълва отец Иван.

В храма се съхраняват и ценни икони от по-старата черква "Успение Богородично", спасени от огнената стихия при опожаряването му по време на Балканските войни. Някои от тях са изографисани от майстори на Банската школа, сред които и нейният основател Тома Вишанов – Молера.

Автор: София Гълъбова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът между Стара Загора и Хасково е под пълен контрол
Пожарът между Стара Загора и Хасково е под пълен контрол
Почина бащата на Бил Гейтс
Почина бащата на Бил Гейтс