Спадът към фирменото кредитиране е по-голям в COVID кризата

от БНТ
09:00, 16.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Извънредното положение накара банките леко да затегнат кредитирането, но затягането на мерките беше много леко, отбеляза в "Денят започва" кредитният консултант Тихомир Тошев.

"Банките още през юни разхлабиха тези рестрикции, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение - при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 и 3,2, при потребителските - между 4,5 и 6,6 и затова този пазар много бързо се възстанови", допълни Тошев.

Според него интересът към кредитиране се е върнал към нивата преди кризата.

Очакват се есенните промоции на банките за кредити. Кредитният консултант посочи, че преобладават ипотечните кредити, има и леко повишение на потребителските. При тези условия на COVID кризата хората започнаха повече да спестяват.

Според експерта, има хора, които обедняха по време на кризата, останаха без работа, но като цяло нашата икономика се държи добре. Има сектори, които много пострадаха от кризата и няма да се възстановят скоро, други се развиват както и преди кризата, а има и сектори, на които кризата подейства положително.

Лихвите по депозити в банките са нулеви, но хората предпочитат да си държат парите там заради сигурността.

Цените на имотите не паднаха, особено в големите градове, където интересът е най-голям, задържаха се на нива от преди COVID кризата и пазарът продължава да е динамичен, коментира Тошев.

Интерeсът към фирменото кредитиране е по-нисък, има спад за разлика от имотното кредитиране.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новите изисквания към автошколите - "за" и "против"
Новите изисквания към автошколите - "за" и "против"
ДПС няма да се регистрира в пленарната зала заради Изборния кодекс
ДПС няма да се регистрира в пленарната зала заради Изборния кодекс