НОВИНИ

Съдии от Софийския районен съд протестират срещу единната информационна система

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:35, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Съдии от Софийския районен съд протестираха пред Висшия Съдебен съвет. Причината е новата единна информационна система на съдилищата, която е в процес на въвеждане.

Първоначално през юли системата беше въведена в няколко пилотни съдилища с цел да бъде установено има ли проблеми в нейното използване и какви са те, но от 21 август се въведе масово в районните и окръжни съдилища.

Оказа се обаче, че достъпът до нея е изключително затруднен. Освен с потребителско име и парола съдиите влизат и с квалифициран електронен подпис, което налага много голяма част от работата в системата да се извършва именно от съдиите, а не от съдебните администратори. Освен това системата работи изключително бавно, като са необходими дори няколко денонощия, за да бъде вписано едно съдебно решение и то да влезе в сила. Именно това бавно работене на системата предизвика и това недоволство от страна на съдиите.

Всички съдилища, в които е въведена новата единна информационна система, имат проблеми при работата с нея. Делата се разпределят значително по-бавно, а обработката им често продължава по няколко дни.

"Слабостите на системата са две и те са първо в разработката ѝ. Не са участвали достатъчно наши колеги, съдии, съдебни служители, които реално работят с нея и е трябвало при писането на проекта и съставянето на тази система да участват много активно. Това не се е направило. Второ - тази система е много бавна и затруднителна за тези хора", заяви съдия Константин Кунчев.

Така например, ако свидетел по дело промени адреса си за призоваване, съдията трябва да го коригира на 6 различни места и да повтаря тази операция след всяко заседание, за да е сигурно, че призовката ще стигне до точния адрес.

От Висшия съдебен съвет са съгласни с колегите си, че проблеми има.

"Отваря се екранът, правиш няколко стъпки, след това се влиза в друг екран и т.н. Надявам се, че всичко това стои на вниманието на изпълнителя по проекта. Надявам се всички тези неща да се отстранят и да се оптимизира системата, за да може да бъде работеща", коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Проблемите със системата се отразяват и на работата на адвокатите. Те често са принудени да чакат с дни протоколите от заседанията, за да подготвят своите жалби или искания към съда и подкрепят съдиите в настояванията им за промени.

"Неефективната система може да бъде много вредна за електронното правосъдие, тъй като може да причини повече вреди отколкото ползи. За това техният глас трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана преди да бъде въведена", каза адвокатът Стефан Марчев.

Във Висшия съдебен съвет обмислят вариант, в който системата да бъде въведена във всички съдилища, след това да бъде спряна и преработена.

"Без да затрудняваме съдиите, да се доработи системата, така че да отговаря на абсолютно всичките им очаквания. Може би малкото време, което е дадено за тестване на системата, доведе до това напрежение в съда в момента. Това е основният проблем, но трябва да чуем съдиите", коментира правосъдният министър Десислава Ахладова.

Решаването на всички проблеми трябва да е факт до края на годината, тъй като законът е категоричен, че Единната информационна система на съдилищата трябва да функционира от 1 януари догодина.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Стамболов-Сула представи новата си книга
Иван Стамболов-Сула представи новата си книга
Урсула фон дер Лайен с първа реч за Състоянието на ЕС
Урсула фон дер Лайен с първа реч за Състоянието на ЕС