НОВИНИ

Няма противогрипни ваксини в аптеките в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 16.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Фармацевти от Благоевград сигнализираха, че в аптечната мрежа и складовете липсват противогрипни ваксини. Не се знае кога ще бъдат доставени, въпреки че вече има интерес от страна на хората да се имунизират.

На безплатна ваксина имат право само хората над 65-годишна възраст. Останалите ще трябва да си я закупят на цена около 20 лв., когато е налична в аптеките.

Миналата година д-р Виктория Каракостова не е получила нито една безплатна ваксина. Сега обаче е успяла да договори около 50 броя.

Д-р Виктория Каракостова: Това се равнява на някъде около 7% от моите пациенти над 65 години. И 100 не ме устройват, това е за 1/7 част от пациентите. Освен това много от тях са с хронични заболявания. Принципно пациентите над 65 години всички имат по някое хронично заболяване - хипертония, диабет, съдова болест.

Според личните лекари най-подходящото време за поставяне на ваксината е началото на есента, за да може тя да подейства и да обхване по-дълъг период.

Д-р Виктория Каракостова: 20-тина дни са нужни, за да се изработи имунитета и след това продължителността на действие на ваксината е не повече от 6 месеца, а имаме пролетни грипове, които е добре да бъдат хванати с тази ваксина. Така че, ако я направим на 15 октомври до 15 април ще имаме имунитет срещу грипа.

Според фармацевтите фирмите, които доставят ваксините нямат информация колко броя ще са необходими за възрастните хора над 65 години и за останалите, които ще искат да се снабдят от аптеките.

Димитрий Тюлеков, фармацевт: Вероятно нещо неправилно е предвидено какво ще ни трябва. Тъй като тези ваксини се произвеждат с определени квоти за страните. Някой е трябвало да каже на България й трябват еди колко си. Вероятно този човек не си е свършил работата и затова няма в страната

Част от благоевградчани са готови да си поставят ваксината, за да избегнат грипните заболявания през зимата. Има и такива обаче, които се съмняват в ефективността й.

Личните лекари очакват първите безплатни противогрипни ваксини, за хората над 65 години да пристигнат след месец при тях.

Автор: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как протече сезонът по плажовете във време на пандемия?
Как протече сезонът по плажовете във време на пандемия?
Йошихиде Суга е новият премиер на Япония
Йошихиде Суга е новият премиер на Япония