Нов тренировъчен лагер за пожарникари откриха в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:27, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Нов тренировъчен лагер в столицата ще помага на пожарникарите да упражняват и затвърждават уменията си при наводнения и кризи.

На този терен огнеборците ще разиграват различни ситуации, в които могат да попаднат в реалния живот.

Вече четири години Юри рискува живота си, за да спасява чуждия.

"Нашата работа е точно такава, че ние работим за това нещо, за нищо друго - за да бъдем в полза на обществото и да помагаме на хората, които имат нужда от нас", казва Юрий Борисов, младши инспектор в РСПБЗН - Нова Загора.

Днес участва и в демонстрациите в тренировъчния лагер. Според него е полезен, защото има превантивна цел.

Учебният център ще помогне за по-добра подготовка и бърза реакция в критични ситуация, както на гражданите, така и на пожарникарите.

"Нашите пожарникари засега за доброволци не говоря знаят, че подготовката и обучението е първото нещо, което трябва да обърнат внимание, освен физическата си дееспособност, защото това са знания и умения, които позволяват освен да помогнеш, да запазиш и собствения си живот", каза гл. комисар Николай Николов, директорът на ГДПБЗН.

София е първият град, в който се открива такъв център.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Вярвам, че с новата придобивка хората ще бъдат подготвени, защото никой не е застрахован от кризи от наводнения и други бедствия. В бедствията сме всички заедно и трябва да се грижим за това да не пострадат хората, гражданите на София.

Идеята е още следващата седмица да започнат тренировките на пожарникарите. Предстои да бъдат открити още 5 подобни центъра в Пазарджик, Бургас, Шумен, Габрово и Враца.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Номерата в бюлетините се запазват
Номерата в бюлетините се запазват
Четири случая на COVID-19 са установени в детска градина в Стара Загора
Четири случая на COVID-19 са установени в детска градина в Стара Загора