НОВИНИ

Димът от пожарите в САЩ стигна до Източното крайбрежие и Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:18, 16.09.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Пожарите в западните американски щати са толкова мощни, че димът е стигнал източните градове Ню Йорк и Вашингтон и дори Европа. Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в Орегон и Флорида заради бушуващите горски пожари и урагана Сали.

Въздухът в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон е един от най-замърсените в света в момента. В десет западни щата бушуват 87 огромни пожара с рекорден мащаб. Тяхната площ е 1 милион и 800 000 хектара.

В Естакада, Орегон разчитат на доброволците.

Триша Гранстром, жителка на щата Орегон: Бяхме евакуирали дъщеря ми, семейството й и домашните любимци в къщата ни в Орегон сити и после трябваше пак да ги евакуираме и оттам.Объркващо е и ужасно,трябва да мислиш кое е най-важното за теб. За мен най-важните неща са дъщеря ми, домашните любимци и портмонето. Хората са най-важни, доброволците са прекрасни, те поддържат градчето ни.

На места качеството на въздуха в Орегон е толкова опасно, че излиза извън границите на измерванията.

Ветрове с голяма скорост са пренесли дима високо в небето на изток, над Вашингтон и Ню Йорк. Съобщава се за кафяви и жълти оттенъци на небето.

Димът е толкова гъст, че е достигнал Европа. Европейската служба за климатичните промени "Коперник" съобщи още, че американските пожари са до стотици пъти по-интензивни от средната стойност за последните 15 години.

Пожарите са отделили в атмосферата повече въглерод отколкото през която и да е било друга година откакто се правят измервания от 2003 г. Смята се, че необичайните мащаби се дължат на глобалното затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: БСП се стреми да бъде трансмисия между протестиращите и парламента
Кристиан Вигенин: БСП се стреми да бъде трансмисия между протестиращите и парламента
Искрен Веселинов: Енергията на протеста от летните месеци остана в миналото
Искрен Веселинов: Енергията на протеста от летните месеци остана в миналото