НОВИНИ

РЗИ проверява 92 предприятия за замърсяване на въздуха в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Регионални

В Русе от снощи работи мобилна станция за измерване на качеството на въздуха, а експерти от регионалната екоинспекция започват комплексни проверки във всички предприятия в града, които са потенциални замърсители на въздуха. Това стана ясно след срещата на двама заместник-министри на околната среда и водите с представители на местната власт в Русе заради проблема с промишленото замърсяване на града.

За да се установи източникът на замърсяване и да спре въздушният терор над Русе, министър Емил Димитров изпрати двама свои заместници и експерти от Изпълнителната агенция по околната среда да се запознаят с проблема. Те препоръчаха да се извършат извънредни проверки в 92 предприятия, за да се прекъсне технологичната възможност за замърсяване на въздуха. Обещаха пълна подкрепа от министерството за решаване на проблема.

"Възстановяваме работата на мониторинговите станции, от снощи - на станцията, която е разположена на Индустриалната зона. В най-кратък срок ще дойде и втора мониторингова станция", каза Атанаска Николова, заместник-министър на околната среда и водите.

Заместник-министър Николова каза още, че мобилната станция може да бъде модернизирана и да отчита органичните замърсители, но това ще е за сметка на общината.

"За мен трябва в момента да дойде тази станция. Не казвам, че ние нищо няма да направим, ще отидем, ще видим какво ще ни предложат като анализатори, колко струва, ще го внеса в Общински съвет, но за мен не може един град да се справи сам - това са мултинационални корпорации", каза Пенчо Милков - кмет на Община Русе.

Вече 8 години жителите на Русе са принудени да търпят неприятните остри миризми. Само през вчерашния ден са подадени над 20 сигнала за задушлива миризма в центъра на града. Хората са категорични, че източникът на замърсяване е промишлено предприятие и настояват проблемът да бъде решен час по-скоро.

"Трябва нещо да се направи по въпроса и то спешно, защото не можем да живеем така дълго време, пречи ни", каза Светослав Рачев.

"В два-три часа затваряме врати и прозорци", каза Донка Витанова.

За да се засили контролът върху предприятията, ще бъде увеличен капацитетът на регионалната екоинспекция, така че експертите да извършват проверки извън работно време и през почивните дни.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС реши: Ще се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини
НС реши: Ще се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини
Напрежение пред НС - НСО изведе майки и протестиращи, които се барикадираха в сградата
Напрежение пред НС - НСО изведе майки и протестиращи, които се барикадираха в сградата