НОВИНИ

От първо лице: Разказът на излекуван с кръвна плазма лекар от "Света Анна"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:48, 16.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Здраве

За първи път в столичната болница "Света Анна" приложиха лечение с хиперимунна плазма на пациент с COVID-19. Пациентът е лекар-хирург, който работи в болницата. Днес той бе изписан.

След 15 дни в болница д-р Момчил Манчев прави първите си крачки навън. До него е един от лекарите, на които дължи живота си.

"Разбира се, че съм щастлив, че си тръгвам след толкова дълго лечение", каза д-р Момчил Манчев. "Със сигурност съм притеснил може би доста хора".

Все още трудно си поема дъх, но само преди дни състоянието на 30-годишния лекар е било критично.

"Беше на кантар да стигне до реанимация", каза д-р Лъчезар Панчев от УМБАЛ "Света Анна".

Взима се решение да му бъде прелята кръвна плазма с антитела от преболедували вируса. Екипът на Окръжна болница няма опит в прилагането ѝ. Младият хирург се оказва първият пациент, при който тя се използва.

"Три сака имаше дарени, тоест всеки ден по един сак се преливаше", обясни д-р Лъчезар Панчев.

"Няколко дни след преливането на плазмата, се почувствах по-добре, температурата започна да спада", разказа и д-р Момчил Манчев.

Оптималният момент за вливане на плазмата е от първия до третия ден от влошаване на състоянието. Значение има и колко е наситена с антитела. Според онкохематолога д-р Чавдар Ботев дори тя да се прелее в друг момент от развитието на заболяването, има ефект за намаляване на смъртността.

"Ако обаче тя е прелята правилно - тоест с висок титър и рано, при тежки пациенти може да стигне до 53% успеваемостта", каза д-р Чавдар Ботев - специалист по клетъчна терапия и плазмафереза.

"В момента в Националния кръвен център, от където може да се иска плазма от цялата страна, има много малко дарени плазми", заяви д-р Павлина Михайлова - Сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма".

Нужни са доброволци - хора, прекарали COVID-19.

БНТ: Вие самият ще дарите ли?

"Да, разбира се, ако имам възможност, ще помогна със сигурност на някой", каза д-р Момчил Манчев.

Д-р Манчев не знае кой е дарил кръвната плазма, която вероятно му е спасила живота. Но заради този човек, днес той се прибра у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покана за концерт в Деня на София
Покана за концерт в Деня на София
Урсула фон дер Лайен за приоритетите на ЕС
Урсула фон дер Лайен за приоритетите на ЕС