НОВИНИ

Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара

вирусът струва глобалния туризъм 460 млрд долара
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 15.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Кризата с коронавируса струва на световния туристически сектор загуба на приходи от 460 милиарда долара през първите шест месеца на 2020 г. - следствие от намаляване на броя на пътуващите, съобщи ООН.

Загубените приходи между януари и юни възлизат на "около пет пъти повече от загубата на приходи от международен туризъм, отчетени през 2009 г. на фона на световната икономическа и финансова криза", се казва в изявление на базираната в Мадрид Световна туристическа организация.

Пътуващите международни туристи са намалели с 440 милиона през периода, или 65%, като Азия, първият регион, почувствал въздействието на Covid-19, е с най-големия спад.

"Това представлява безпрецедентно намаление, дължащо се на затварянето на границите на страните по света в отговор на пандемията", казаха от туристическата организация.

Докато туризмът бавно се връща към възраждане на някои дестинации, органът на ООН предупреди, че "намаленото търсене на пътувания и доверието на потребителите" ще продължи да навреджда на сектора през останалата част от годината.

Прогнозира се, че пътуването на международни туристи ще спадне с около 70% през 2020 г. благодарение на коронавируса.

Международните туристи са се увеличили с 4% през 2019 г. до 1,5 милиарда, като Франция е най-посещаваната държава в света, следвана от Испания и САЩ.

Последният път, когато международните туристически пътувания отбелязват годишен спад, е през 2009 г., когато световната икономическа криза доведе до спад от 4%.

Органът на ООН заяви, че очаква да отнеме две до четири години нивото на туристически пътувания да се върне до нивата от 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Споразумението Израел - Бахрейн - ОАЕ е зората на нов Близък изток
Тръмп: Споразумението Израел - Бахрейн - ОАЕ е зората на нов Близък изток
Творческа вечер отбеляза юбилея на писателя Антон Дончев
Творческа вечер отбеляза юбилея на писателя Антон Дончев