НОВИНИ

„Августиада 2020“ събра почитатели на вино и кулинарни изкушения в Стара Загора

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 27.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още

В Стара Загора се провежда традиционният Фестивал на виното и културното наследство "Августиада". Той е повод най-добрите винарски изби у нас и производители и дистрибутори на храни да представят свои интересни и нови кулинарни продукти.

Старозагорската антична улица се превърна в своеобразен щанд за продукцията на винарни от цялата страна. Тази година международен акцент на "Августиада 2020" е Франция, която представя някои от най-добрите си производители на вино.

Патрик Шалан - експерт по винен туризъм: "И българските, и френските вина са на едно ниво. Няма разлика, защото виното се прави от хора, които го правят с любов и по този начин се срещат и общуват помежду си."

Българските винопроизводители казват, че тайните на хубавото вино са много, но основната е любовта, която се влага при приготвянето му.

Николай Катеров - технолог: "Според мен, тайната на хубавото вино е желанието, с което го правиш, също така компанията, с хората, които го споделяш. И въобще виното е една емоция. Това е начин на живот. Животът започва с вино, завършва с вино..."

Сред атракциите на изложението е и изборът на Царица на Августиада, чиято роля е да бъде посланик на фестивала. Тази година в оспорвана надпревара с короната беше отличена 17-годишна ученичка от Езиковата гимназия.

Жанита Христова - Царица Августиада: "Усещането е прекрасно и съм много благодарна на цялата организация и съм много щастлива и горда да нося титлата на Царица Августиада."

Посетителите пък могат да дегустират вината на производителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Вината, получили най-много гласове ще бъдат отличени със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.


Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП с нов Национален съвет: Част от вътрешната опозиция не влезе в новия състав
БСП с нов Национален съвет: Част от вътрешната опозиция не влезе в новия състав
Присъди за част от арестуваните след масовия бой на мача Ботев (Пд) - Левски
Присъди за част от арестуваните след масовия бой на мача Ботев (Пд) - Левски