"Енерго-про" спря за два часа тока на част от сградите на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен

от БНТ
12:43, 29.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

"Енерго-про" спря за два часа електричеството на част от административните сгради на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен.

Причината е, че дружествата имат дълг от 10,5 млн. лева, който през годините на няколко пъти е разсрочван. В писмо до медиите от електроразпределителното дружество съобщиха, че се предприемат крайните действия, за да се избегне натрупването на нови задължения.

Засега спирането на тока няма да повлияе на водоснабдяването, защото електричество ще се подава към помпените станции. Областният управител на Шумен проф. Стефан Желев обаче е разтревожен от ситуацията с частичното спиране на захранването.

Преди дни е имало среща във МРРБ, откъдето са уверили, че дълговете от 7,5 млн. лв. на Шумен ще бъдат погасени от Българския воден холдинг.

Проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен: В петък, събота и неделя няма да има преустановяване на електрозахранването, така че жителите да са спокойни, но в останалите дни от понеделник до четвъртък поетапно по същия начин в цялата област в отделни обекти ще има спиране на тока.

В писмо до медиите от водното дружество в Шумен увериха, че ще направят необходимото, за да няма прекъсване на водоснабдяването. Без проблеми ще бъде водоснабдяването и в Добрич, каза за БНТ изпълнителният директор Тодор Гикински.

Жителите на Шумен са обезпокоени, защото към недостига на вода в язовира се прибавя и спирането на водоснабдяването заради тока.

60% от цената на водата в Шумен се формира от тока, а Добрич 100 % водоснабдяването зависи от електричеството, защото с ток се задвижват помпите за черпене на вода от сондажите.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи сняг на Мальовица
Първи сняг на Мальовица
Министерството на отбраната е изпратило писма-заявка за покупка на още 8 изтребителя F-16
Министерството на отбраната е изпратило писма-заявка за покупка на още 8 изтребителя F-16