НОВИНИ

Чехия затваря училища и заведения заради COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:48, 13.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Рязък скок на смъртните случаи в Чехия. За да бъде овладяна заразата властите налагат строги мерки. Към ограничения се връщат и други европейски държави. Училищата в Чехия минават на дистанционно обучение от утре. Засега детските градини остават отворени. Затварят всички ресторанти и барове. Забранява се събирането на повече от 6 души.

Българка пред БНТ за новите мерки и извънредното положение в Чехия

Забранява се и употребата на алкохол на обществени места. Мерките са в сила до 1 ноември включително, но могат да бъдат удължени.

Андрей Бабиш, премиер на Чехия: Наясно сме, че имаме право на един опит. Един опит и той трябва да е успешен, за да справим този път добре с епидемията.

Страната върна извънредното положение на 5 октомври. Тогава затвориха театрите, кината, спортните и фитнес зали.

До началото на септември заразените от COVID-19 в Чехия бяха около 25 хиляди. Но след рязък скок на новите случаи - броят им вече е около 120 хиляди. Смъртните случаи надхвърлят 1000.

Великобритания минава на тристепенна скала, която ще определя риска от разпространение на заразата. Ограничителните мерки ще се налагат в зависимост от степента на опасност.

Френският премиер призова за ограничаване на събиранията, но призна, че "това е процес, който не може да бъде контролиран".

Ръст на заразата регистрират и в Азия. За първи път от два месеца Китай съобщава за местни случаи на зараза.

Досега новозаразените пациенти идваха от чужбина. Заради 6 нови случая в неделя, в североизточния град Циндао започна тествана на 9-милионното население. Tестването ще завърши в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп се завръща в предизборната кампания
Тръмп се завръща в предизборната кампания
Започва ремонтът на два участъка от Околовръстния път на София
Започва ремонтът на два участъка от Околовръстния път на София