Режисьорът Вацлав Мархоул представя "Боядисаната птица" на София филм фест

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:48, 12.10.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Чешкият режисьор със световно признание - Вацлав Мархоул, е специален гост на София филм фест "Есен". Режисьорът лично ще представи "Боядисаната птица", създаден по прочутия роман на Йежи Кошински. Филмът направи световната си премиера на кинофестифала във Венеция.

Две години очакване на решението за авторските права и сериозно проучване предшестват снимачния процес на "Боядисаната птица", по романа, определян като един от най-важните на 20-ти век.

Вацлав Мархоул: Тази книга е за трите най-важни неща в нашия живот. Тя е за надеждата, доброто и любовта.

Приживе авторът заявява, че би разрешил екранизация само на Фелини и Бунюел. Но чешкият режисьор Вацлав Мархоул решава да се пребори за тази история. Прави 17 версии на сценария, четири години търси финансиране. И така след 11 години на екрана се появява "Боядисаната птица" - филм, за който дълго ще се говори.

Вацлав Мархоул: Моят главен аргумент е, че тази история залага на противопоставянето. Добро - зло, черно - бяло, война - мир. Любов - омраза. И най-еретичният въпрос, който и аз си задавам, е нуждаем ли се от злото, за да разберем доброто?

Режисьорът успява да привлече в киномисията имена като Харви Кайтел и Стелан Карсгард.

"Боядисаната птица" идва с актуалните и за времената на глобалната мигрантска криза послания, с много въпроси, а отговорите трябва да намерят зрителите.

Гостуването на режисьора Вацлав Мархоул в "Култура.БГ" по БНТ може да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: Пулев - Джошуа на 12 декември в Лондон!
Официално: Пулев - Джошуа на 12 декември в Лондон!
Том Круз снима нова част от "Мисията невъзможна" в Рим (СНИМКИ)
Том Круз снима нова част от "Мисията невъзможна" в Рим (СНИМКИ)