НОВИНИ

Приключи най-голямата полярна експедиция

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
22:30, 12.10.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Наука и технологии

Участниците в най-голямата арктическа научна експедиция се завърнаха в Германия на борда на изследователския кораб "Полярна звезда".

Събраните проби и данни от международните екипи предупреждават за тревожни промени в северните океански води и за вероятността арктическите ледове да изчезват напълно през лятото в близките десетилетия.

След 389 дни в Северния ледовит океан "Полярна звезда" - гордостта на института за полярни изследвания "Алфред Вегенер" се завърна в пристанището на Бремерхофен.

Корабът, чиито корпус от години намира път сред плаващите ледове, завърши успешно арктическата си мисия.

В нея участваха няколкостотин учени от 20 страни. Те работиха при температури до минус 40 градуса и в месеци на пълна тъмнина. Събраните образци от ледовете, данните за температурата, солеността и наличието на микроорганизми в полярните води ще бъдат добавени към сателитни проучвания за съставянето на цялостна климатична картина далеч отвъд границите на полярния кръг.

Анте Боетус, директор на института "Алфред Вегнер": В Северния ледовит океан няма метеорологични станции. От района много рядко се получават данни. А такива данни са ни необходими, за да разберем по-добре, да изчислим и да предвидим онова, което ще се случи по нашите земи, в Европа.

Ръководителят на експедицията Маркус Рекс заяви, че той и колегите му са видели с очите си драматичните последствия от глобалното затопляне в района, наричан "епицентър на климатичните промени".

Ако тенденцията продължи, в близките десетилетия арктическият лед може да изчезне напълно през лятото, категоричен е Рекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Том Круз снима нова част от "Мисията невъзможна" в Рим (СНИМКИ)
Том Круз снима нова част от "Мисията невъзможна" в Рим (СНИМКИ)
Ким Чен Ун се разплака на военен парад
Ким Чен Ун се разплака на военен парад