НОВИНИ

Българка пред БНТ за новите мерки и извънредното положение в Чехия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 05.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света

COVID-19 не подмина и европейските лидери. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че ще остане в изолация до утре вечер заради контакт със заразен. Днес тя е дала отрицателна проба, но утре няма да участва в пленарната сесия на Европарламента и да ръководи седмичното заседание на Комисията. Под карантина за седем дни се постави и българският еврокомисар Мария Габриел след положителна проба в екипа ѝ. Със затягане на ограниченията Европа се опитва да спре втора вълна на патогена.

Чехия обяви извънредно положение за две седмици. Затворени са средните училища, в барове и ресторанти ограничението е до шест души на маса. През последните две седмици Чехия има втория най-висок брой заразени на 100 000 души в Европа след Испания и е четвърта по смъртност от COVID-19.

Хората са свикнали с мисълта за вируса и вече не изпитват стрес, както през март, каза за БНТ нашата сънародничка Милена Тилева, която живее и работи в страната.

Милена Тилева: Ходим на работа, децата ходят на училище. Единствено нямаме право да се събираме повече от 20 човека навън и съответно повече от 10 човека на затворени пространства. Това, което се промени, е, че няма кина, няма театри, затворени са за 30 дни.

Френската столица Париж затваря от вторник за две седмици всички барове, фитнес-центрове, басейни, изложбени зали . Ресторанти и бистра ще работят, до 22.00 часа, но при стриктни санитарни мерки и събиране на данни за контакт от клиентите. Лекционните зали в университетите могат да бъдат пълни само наполовина.

Правителството обяви в Париж максимална степен на тревога за опасност от патогена. Мярката влиза в сила, когато на местно равнище има 250 заразени на 100 000 души и при заетост от 30% на леглата в спешните отделения.

Дидие Лалман - началник на полицията в Париж: Това са мерки-спирачка, защото заразата се разпространява твърде бързо. Трябва да я спрем сега, преди здравната система да се претовари. Цифрите го доказват лесно. Също така е важно и да не разбием страната.

В края на септември и Марсилия затвори всички барове и ресторанти за две седмици.

Три милиона жители на испанската столица Мадрид вече могат да напускат квартала си само по уважителни причини. Заведенията за обществено хранене работят до 20.00 ч., забранени са събиранията на повече от шест души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите в ЕП обсъдиха положението с върховенството на закона в България
Депутатите в ЕП обсъдиха положението с върховенството на закона в България
Бъдещи лекари за пръв път днес прекрачиха прага на най-старото медицинско училище
Бъдещи лекари за пръв път днес прекрачиха прага на най-старото медицинско училище