НОВИНИ

В ЕП обсъждат ситуацията с върховенството на закона в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света

Дебат за България в Европарламента. Очаква се след по-малко от час депутатите да започнат обсъждането на ситуацията с върховенството на закона и основните права у нас след протестите и обвиненията за корупция. Преди дебата пред сградата на Европейския парламент в Брюксел днес имаше и протести на българи.

Дебатът за върховенството на закона в България се очаква да започне в 20:45 ч. Тук са еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рендерс, които ще представят позицията на Еврокомисията, която вече беше представена в доклада за върховенството на закона във всички държави членки.

Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона?

Интересни са и реакциите по отношение на проекторезолюцията, която ЕП готви, и която трябва да бъде гласувана в четвъртък. Там има и повече разногласия. Днес пред ЕП имаше 2 протеста, организирани от "Да, България" и от един от представителите на "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков.

Дебатът за България може да проследите на живо на bntnews.bg

Европейските депутати са разделени за резолюцията за България, която е в основата на дебата в Европарламента. Според Андрей Ковачев групата на ЕНП ще гласува против нея.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/EНП: Ние приветстваме доклада на Европейската комисия и България се е задължила да изпълни всички препоръки от този доклад, защото те са от полза на всеки един от нас - да има повече справедливост, да има истинска, ефективна борба срещу корупцията и при достатъчно събрани доказателства да има и ефективни присъди. Втората част обаче е тази резолюция, която е инициирана от лявата част на Европарламента и ние я смятаме за необективна и целяща пропагандни предизборни кампании на партиите, които са инициирали резолюцията".

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер написа днес в Туитър, че е разговарял с Бойко Борисов. Според него оценката на Еврокомисията е справедлива, но правителството е постигнало напредък по много теми. Той изразява уважение към протестиращите, според него решаващи ще са редовните избори през март.

Според лидера на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев дебатът е знак, че Европарламентът не е със затворени очи и вижда проблемите у нас.

Сергей Станишев - евродепутат от БСП/Алианс на социалистите и демократите: "ЕНП много често говори за фундаментални човешки права, върховенство на закона, обявява се в тяхна подкрепа, сега имат възможност да покажат принципност при гласуването и това ще бъде най-важният тест за Европейската народна партия. Аз виждам вече, че опорните точки на ГЕРБ и Патриотите вървят - според тях това е антибългарска резолюция, тя ще наруши едва ли не конституционния ред на страната.

Пред сградата на ЕП днес лидерът на "Да, България" Христо Иванов, евродепутатът Радан Кънев и група граждани поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

Христо Иванов - председател на "Да, България": Може да се окаже, че това ще бъде един от най-важните резултати на протестите, които се случват в последните месеци в страната ни - това, че Борисов и неговото управление, че Гешев и неговата прокуратура се превърнаха в токсични партньори за европейските институции.

Преди дебата пред Европарламента беше и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".

Велислав Минеков: Очакваме решаващ жест от този дебат - жест към българското правителство, към протестиращите, защото вече не сме малко.

Резолюцията за България ще бъде гласувана окончателно в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали в транспортния бранш заради новите правила за шофьорски курсове
Скандали в транспортния бранш заради новите правила за шофьорски курсове
Ремонтират проблемния участък от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Какви са промените за шофьорите
Ремонтират проблемния участък от "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Какви са промените за шофьорите