НОВИНИ

Тръгна делото за строежа край Алепу. Ще обявят ли разрешителното за нищожно?

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 05.10.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

След два неуспешни опита делото за скандалния строеж край Алепу днес стартира. Според прокуратурата разрешителното за строеж за "подпорната стена" с хотел трябва да бъде обявено за нищожно.

Разрешителното за подпорната стена с вид на хотел, която попада в две защитени територии е издадено "на тъмно". Това е становището на Окръжната прокуратура в Бургас. След два неуспешни опита днес се проведе и първото съдебно заседание по казуса, на което стана ясно, че държавното обвинение е установило и още едно нарушение.

Прокуратурата откри нови нарушения при издаване на разрешението за строежа на Алепу

Новите факти по случая около строителството край Алепу, които бяха внесени към обвинителния акт на прокуратурата, са, че разрешителните книжа не са официално обявени на сайта на Община Созопол, както е по протокол.

Христо Колев, прокурор по делото: Липсват документи за това обявяване, заедно със съответното решение на директора на РИСОВ, като по този начин не са запознати гражданите с това разрешение за строеж. Поради което, на жаргон, мога да се изразя, че това разрешение е издадено "на тъмно".

След като днес беше даден ход на делото при закрити врата, Административният съд е назначил няколко експертизи за установяване на факти по казуса. Според засегнатите страни - Община Созопол и фирмите инвеститори на обекта, нарушения няма.

Димитър Данаилов, адвокат на една от фирмите инвеститор: Това, което мога да кажа за 22 години адвокатски стаж, е, че няма строителство в България, което да е с по-изрядна документация.

Юрий Бошнаков, адвокат на Община Созопол: Няма, разбира се, извършени нарушения, а дори и да има такива, те не са от такова естествено да доведат до обявяване за нищожност на разрешението за строеж. Те по-скоро биха могли да бъдат основание за неговата незаконосъобразност. Срокът за атакуване по тази линия е изтекъл отдавна.

След изготвянето на назначените експертизи, делото ще продължи в края на ноември.

Собственикът на имота в Алепу: Към момента е построено единствено укрепително съоръжение

Има образувано и досъдебно производство срещу бившия главният архитект на Община Созопол относно издаденото разрешително за строеж, но то е предмет на друго дело, тъй като е квалифицирано като наказателно и се разследва служебно престъпление.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха ловния сезон за едър дивеч
Откриха ловния сезон за едър дивеч
Григор Димитров след загубата от Циципас: Имах шансове
Григор Димитров след загубата от Циципас: Имах шансове