НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов“

bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 05.10.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Държавният глава Румен Радев връчи днес отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" за 2020 г. на млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории, която се провежда за 18-а поредна година.

"По традиция всяка година в началото на октомври, когато отбелязваме рождената дата на Джон Атанасов, ние заедно отбелязваме и върховите постижения на младите български учени, отчитаме техния принос за развитието на компютърните науки през изминалата година", заяви в приветствената си реч държавният глава.

"Постиженията на нашите млади участници бележат ясни тенденции, разширявайки се и като обхват и в същото време издигайки своето качеството. Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие", акцентира Румен Радев.

"Отличителна тенденция на конкурса през 2020 г. е големият брой участници с уникални постижения – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в областта на квантовата физика", отбеляза Радев.

Д-р Златко Минев е тазгодишният лауреат на наградата "Джон Атанасов". Той обаче не успя да присъства на тържествената церемония в Гербовата зала на президентството, а във видео обръщение благодари за високото отличие, което се връчва у нас в областта на науката. Негов подгласник стана Никола Чипев, доктор по информатика от Техническия университет в Мюнхен.

Наградата "Джон Атанасов" на Президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки, в световен мащаб. Тя носи името на известния учен от български произход - Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър - АBC.

Сред лауреатите на наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в сферите на компютърната лингвистика, роботиката и криптологията.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Пандемията има "опустошително въздействие" върху психичното здраве
СЗО: Пандемията има "опустошително въздействие" върху психичното здраве
1000 лв. гаранция за нападателя с нож във влака София - Бургас
1000 лв. гаранция за нападателя с нож във влака София - Бургас