НОВИНИ

Военните действия в района на Нагорни Карабах продължават

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:19, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
По света

Девети ден продължава конфликтът между Азербайджан и етнически арменци в спорния анклав Нагорни Карабах. Сраженията са най-кръвопролитните от четвърт век насам. Армения и Азербайджан си размениха обвинения за обстрел на цивилни райони. Жертвите са стотици, само Нагорни Карабах вече съобщава за 223-ма убити военни.

Международните призиви за примирие не дадват резултат. Баку постави като условие Ереван да обяви график за изтеглянето на въоръжените си сили от зоната на конфликта и поиска участие на Турция в решаване на кризата.

СНИМКИ: БГНЕС

Самообявилата се република Нагорни Карабах на азербайджанска територия заяви, че силите на Баку са подложили на ракетен обстрел главния административен център Степанакерт. Азербайджан говори за арменски ракетни удари срещу няколко населени места и гражданска инфраструктура извън спорния район.

Според Баку радарните му системи са засекли, че ракетите стартират от арменска територия. Ереван отрече тези съобщения като пълна дезинформация и обяви, че са в ход интензивни сражения.

Артак Бегларян - омбудсман по човешките права на Нагорни Карабах: Азербайджанските въоръжени сили започнаха съзнателен обстрел срещу цивилни обекти и население, в резултат на който имаме десетки жертви и много повече ранени. Призовавам международната общност да реагира адекватно, да спре да говори и да започне да действа. Не си затваряйте очите!

Призивите за прекратяване на огъня от лидерите на Русия, Франция, Съединените щати и Европейския съюз засега не дават резултат. Към инициативата днес се присъедини и НАТО. По време на дипломатическа совалка между Турция и Гърция генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че конфликтът в Нагорни Карабах няма военно решение.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Дълбоко сме разтревожени от ескалацията на враждебните действия. Всички страни трябва незабавно да прекратят сраженията и да намерят начин за мирно решение. Очаквам Турция да използва значителното си влияние за спадане на напрежението.

СНИМКИ: БГНЕС

По-рано азербайджанският президент Илхам Алиев безкомпромисно заяви в телевизионно обръщение, че страната му трябва да вземе решението на проблема в свои ръце, след като 30 години напразно е очаквала дипломатически напредък.

Илхам Алиев - президент на Азербайджан: Азербайджан няма да позволи на никого да завладее Нагорни Карабах. Той е наша територия. Трябва да си я върнем и ще го направим. Последното ми условие е да бъде публикуван график за изтегляне на арменските въоръжени сили от окупираните територии.

Ако се стигне до мащабна война, предимството е на застраната на Азербайджан, отбелязва Ройтерс. Страната разполага с редовна армия и паравоенни формирования с общ числен състав близо 82 000 души, докато Армения може да протипостави едва 49 000, посочва Международният институт за стратегически изследвания в Лондон.

Според двама негови специалисти все още е рано да се каже какви са териториалните завоевания. Засега се смята, че Баку има въздушно превъзходство и е унищожил 30-40 арменски танка с дронове. За контрол на планинския троднодостъпен район обаче Азербайджан трябва да осъществи настъпление с пехота, танкове и бронирани коли, посочват анализаторите от Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солскяер пое вината за "срамната" загуба от Тотнъм
Солскяер пое вината за "срамната" загуба от Тотнъм
Столичани ще могат да участват пряко в избора на проекти за София
Столичани ще могат да участват пряко в избора на проекти за София