НОВИНИ

Ще бъде ли прекратен проектът за покупка на нови бойни машини за пехотата?

Неофициално стана ясно, че достигналите до финала на конкурса фирми са заложили цени над пределния таван, определен от НС

Николай Минков
от Николай Минков
10:21, 05.10.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Прекратяване проекта за покупка на нови бойни машини за пехотата или нова актуализация на бюджета с решение на Народното събрание. Това са двата варианта за продължаване модернизацията на сухопътните сили, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.

Неофициално стана ясно, че достигналите до финала на конкурса две фирми - "Дженерал Дайнамикс" и "Патрия", са заложили цени над пределния таван, определен от Народното събрание, от 1,5 млрд. лева.

Отвориха ценовите оферти за новите бойни машини за Сухопътните войски

С тези средствата България планира да купи 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав.

Ген. Константин Попов - председател на Парламентарната комисия по отбрана: Тук решението е на Министерството на отбраната. Министерството на отбраната трябва много правилно, точно и ясно да прецени рисковете от това дали трябва модернизацията да бъде спряна, отложена или да дойде отново в Народното събрание и да поиска промяна на параметрите в проекта за инвестиционни разходи. Това е едно тежко решение, а аз разчитам, че, лягайки сериозно на военната експертиза, политическото ръководство ще вземе правилното решение и се надявам, че модернизацията ще продължи така, както сме го планирали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама излекувани и един починал от COVID-19 в Русе за последното денонощие
Двама излекувани и един починал от COVID-19 в Русе за последното денонощие
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Григор Димитров - Стефанос Циципас, 1/8-финал на "Ролан Гарос"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Григор Димитров - Стефанос Циципас, 1/8-финал на "Ролан Гарос"