НОВИНИ

Проф. Ива Христова: Част от населението никога няма да се зарази или ще прекара коронавируса много леко

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 05.10.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Две големи проучвания - в Швейцария и Южна Корея, доказаха, че част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че е кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират.

Това каза в студиото на "Денят започва" проф. Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко. Смята се, че на тази кръстосана реактивност се базира фактът, че децата не боледуват или боледуват много леко, защото те нормално изкарват циркулиращите коронавируси, които причиняват остри респираторни заболявания", уточни тя.

Последните проучвания сочат, че голяма част от населението са диагностицирани като безсимптомни, но до 80% от тези хора впоследствие развиват някакви симптоми, съобщи проф. Христова и добави:

"Това, че към момента на диагностициране са безсимптомни, не означава, че те ще останат такива - напротив, много по-вероятно е те да развият някакви, макар и леки симптоми. Затова при тях се обръща внимание, че е важна карантината, че те могат да заразяват и е добре да се лекуват", подчерта тя и предупреди безсимптомните пациенти да не се успокояват с това, че от епидемиологична гледна точка не са толкова заразни.

По думите ѝ изследванията на коронавируса сочат, че "огромната част от тежките случаи са при мъже".

"Това как ще прекараме заболяването е въпрос на имунна система. Затова голямата част от изследванията са насочени към имунитета. Те показват, че докато при децата основна роля играе вроденият имунитет - в случая интерферонът, при възрастните това е придобитият имунитет - нашите антитела и нашите Т-клетки, т.е. клетъчният имунитет", обясни проф. Христова и отново подчерта: "Мъжете повече се заразяват и по-тежко го прекарват."

Според нея "ние очевидно сме в основата на втората вълна" на COVID-19, но колко "висока" ще е тя, зависи от нашето поведение. Все още коронавирусът у нас се разпространява клъстерно, но се очаква засилване на тенденцията за извънклъстерно разпространение, отбеляза тя и добави, че "България седи много добре на европейската карта".

Какво още каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести вижте във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служител от правосъдното министерство е с COVID-19, затварят сградите за дезинфекция
Служител от правосъдното министерство е с COVID-19, затварят сградите за дезинфекция
Затварят платното за Бургас между Белозем и Оризово следобед
Затварят платното за Бургас между Белозем и Оризово следобед