НОВИНИ

Започват дебатите за България в Европарламента

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:14, 05.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Депутатите в Европейския парламент ще обсъждат тази вечер положението с върховенството на закона и основните права в България във връзка с протестите в страната и обвиненията за корупция. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

Комисарите Дидие Рейндърс и Вера Йоурова ще представят позицията на Еврокомисията по време на дебата за Българя в Европарламента. От страна на германското председателство и държавите членски ще участва германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

Европейската комисия публикува миналата седмица първите доклади за върховенството на закона във всички държави членки. Няколко дни след това Комисията по граждански свободи oдобри проекторезолюция "за значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

ЕП отчита влошаване на принципите на правовата държава в България

Евродепутатите ще обсъждат днес и обвързването на върховенството на закона с бюджета на Европейския съюз. Парламентът отстоява позицията, че европейското финансиране за страни, нарушаващи принципа за върховенство на закона, трябва да бъде намалено или спряно.

Очаква се в сряда депутатите да предложат и нов механизъм за защита на демокрацията, върховенството на закона и основните права, който ще допълва докладите на Комисията. В него ще има и препоръки към страните-членки с конкретни цели и срокове за изпълнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След нападението във влака София - Бургас: Какви мерки за сигурност предприемат от БДЖ?
След нападението във влака София - Бургас: Какви мерки за сигурност предприемат от БДЖ?
Тристранката заседава онлайн за продължаване на мярката 60:40
Тристранката заседава онлайн за продължаване на мярката 60:40