НОВИНИ

ЕП отчита влошаване на принципите на правовата държава в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:57, 01.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
По света
отчита влошаване принципите правовата държава българия

В четвъртък Комисията по граждански свободи на ЕП призова българските власти да гарантират зачитането на ценностите на ЕС и Хартата на основните права.

Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.

Освен това евродепутатите са загрижени за редица развития, сред които:

- обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти;

- възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори;

- прибързаното приемане на законодателство от управляващото мнозинство;

- разследвания на корупцията по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, и "корупция, неефективност и липса на отчетност";

- сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България през последното десетилетие;

- твърдения за използването на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите;

- състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

"Европейското право е от значение, принципите на правовата държава са от значение. Върховенството на закона е свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. Картографирането на корупцията показва ясно, че държавите членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват към корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да спре", заяви докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания).

Очаква се резолюцията да бъде гласувана от Парламента в пленарна зала на 8 октомври.

Протестите в България избухнаха на 9 юли, като демонстрантите призоваха за оставката на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев въз основа на твърдения за корупция и обсебване на държавата от частни интереси, се казва в съобщението на Европарламента. Гражданите излязоха на улицата след два инцидента, които допринесоха за нарастващото чувство на неудовлетвореност на обществеността във връзка с борбата със системната политическа корупция, обясняват от ЕП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки в бежанския център в Харманли, 34-ма мигранти са под карантина
Строги мерки в бежанския център в Харманли, 34-ма мигранти са под карантина
УЕФА позволи частично завръщане на феновете по стадионите в международни мачове
УЕФА позволи частично завръщане на феновете по стадионите в международни мачове