НОВИНИ

Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:32, 01.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Политика

Критика или похвала за България е вчерашният евродоклад за върховенството на закона у нас? - политиците още спорят.

Президентът Румен Радев определи доклада като критичен за България, но самокритичен към Европейския съюз.

От ДПС го нарекоха "обективен и полезен". На двете крайности в мненията са и евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП.

Изводите от Доклада на ЕК за върховенството на закона за България

Президентът е на мнение, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала си с корупцията.

Румен Радев: Докладът на ЕК констатира очевидни от години проблеми за българите, но когато коментираме този доклад, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция.

Движението за права и свободи освен че намира доклада за обективен и полезен, смята, че е и градивен. Коментираха, че с много положителните оценки на ГЕРБ и крайно негативните на БСП нещата изглеждат като "изгубени в превода". Смятат, че и двете страни са прави.

Хамид Хамид, депутат от ПГ на ДПС: Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи. Разбира се едни реформи и то доста сериозни и дълбоки след 2017 г. не могат да дадат своя резултат веднага, автоматично. Нужно е да мине достатъчно време, тези реформи и новите текстове да заработят. Така, че в следващите доклади аз съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат, просто е нужно време.

Андрей Новаков и Елена Йончева: Евродокладът за България е обективен

Според евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков документът е обективен и има не малко положителни констатации в него.

Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ: И точно заради това ще се противоставя енергично на всяко твърдение, че той е катастрофален и представлява пълен упадък в България. Това просто не е истина, в много от констатациите се подчертава дори тези, които са за проблеми, които все още се решават, че въпреки това реформи са започнати, въпреки това пътя към тяхното решаване е започнат.

Елена Йончева от БСП смята, че този доклад показва, че България не се развива по демократичен път, въпреки дипломатичния език, използван в документа.

Елена Йончева, евродепутат от БСП: Това е един изключително добър доклад за България, защо е добър, защото той е обективен, той показва къде се намира България, каква е болестта на България и оттук нататък ще започнем нейното лечение, което разбира се ще стартира с оставката на това правителство и на г-н Борисов.

И според двамата евродепутати е добре върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на европейски средства.

Вера Йоурова пред БНТ: Механизмът за сътрудничество и проверка за България продължава

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Янев е новият старши треньор на Миньор (Перник)
Христо Янев е новият старши треньор на Миньор (Перник)
Роберто Карбаес-Байена е следващия съперник на Григор Димитров
Роберто Карбаес-Байена е следващия съперник на Григор Димитров