НОВИНИ

Подводен параклис в Залива на крокодилите в Приморско

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 01.10.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Приморско от години привлича български, чешки, румънски и руски гости заради подводния туризъм, който е добре развит там. От местния водолазен клуб "Посейдон" попълват колекцията на подводния парк в Залива на крокодилите с различни атракции.

Мястото е известно заради причудливите скали, които природата е образувала. Перфектно е и за начинаещи водолази заради плитката лагуна откъм брега, и за по-напредналите, които могат да се гмуркат от страна на морето и да достигнат до 24 метра дълбочина.

Тодор Попов - водолазен клуб "Посейдон", Приморско: Този район вече се води като подводен парк, защото сме направили доста. Има подводен параклис, има статуя на русалка, която е малко по-надълбоко за по-напреднали водолази, там е тюленовата пещера, която е чисто подводна, не е фиорд като зад Маслен нос, където е живяло тюленчето. Там имаме нещо като подводна стая с една перфектна гладка стена 5 на 4 метра, на която е удобно да се слагат картини от винил, която се води от нас е казано, че това е подводна галерия. Където ние можем да слагаме картини рисувани на винил с акрилни бои като подводна галерия.

Норбет Велагала е от Чехия. Водолаз е от 18 години. Едно от любимите му места за гмуркане е точно Залива на крокодилите. Той с нетърпение е чакал падането на карантината, за да дойде в Приморско.

Норбет Велагала: Тук има различни животни, където на други места няма - морско конче, големи раци, като българските раци няма на друго място, само тук.

В този район водолази от местния клуб създават място за преклонение в чест на Свети Никола.

Тодор Попов - водолазен клуб "Посейдон", Приморско: След като в подножието на Матерхорн има за алпинистите да няма нещастни случаи и всичко да е точно и Господ Бог да ги пази, по същата логика трябва да има подводен параклис за водолазите. Навсякъде е написано за равен брой, навсякъде се знае във водолазните общности равен брой означава броят на слизанията трябва да бъде равен на броя на излизанията. И понеже Свети Никола е светецът, който е закрилник на моряци и рибари, и всички, които са свързани с морето, един подводен параклис, който да пази водолазите би бил добре дошъл.

Всяко море си има своята специфика. Балтийско море е известно с потъналите кораби от Втората световна война, Червено море и Индийския океан предлагат корали, които в нашите температури не могат да живеят. Оказва се, че и в българската акватория на Черно море гмуркачите има на какво да се наслаждават. Черно море крие в дълбините си съкровища и от настоящето, и от минали епохи.

Автор: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 футболисти и треньорът им от "Арда" с COVID-19. Отлагат мача с "Лудогорец"
16 футболисти и треньорът им от "Арда" с COVID-19. Отлагат мача с "Лудогорец"
Как се вдига сватба по време на пандемия?
Как се вдига сватба по време на пандемия?